Index Vakbarát Hírportál

Négyszázmillió dolláros jachtot akart az afrikai diktátor fia

2011. február 28., hétfő 16:24

Egy korrupcióval foglalkozó szervezet szerint az Egyenlítői-Guineát uraló diktátor fia háromszor annyi pénzt szánt a luxusjachtra, mint amennyit az országban egy év alatt oktatásra és egészségügyre költenek. A kormány sajtóhivatala szerint végül letett a vásárlásról a diktátor fia.

Közel négyszázmillió dollárért akart luxusjachtot építtetni az Egyenlítői-Guineát harminc éve uraló Teodoro Obiang diktátor fia, közölte egy korrupcióval foglalkozó szervezet, a Global Witness hétfőn.

A szervezet szerint a német Kusch Yachts nevű vállalat kapott megrendelést a filmszínházat, éttermet, bárt és úszómedencét magában foglaló hajó terveire, de a munkálatok még nem kezdődtek meg. A jacht 380 millió dollárból épült volna, ez háromszorosa annak az összegnek, amelyet Egyenlítői-Guineában egy év alatt oktatásra és egészségügyre költenek.

A Globan Witness szankciókat sürgetett Teodorin Obianggal szemben. A diktátor fiának életstílusát egy 35 millió dolláros malibui villa, egy 33 milliós repülőgép, valamint luxusautók hada biztosítja. A férfi hivatalosan hazája mezőgazdasági minisztere, e minőségében havi keresete 6 dollárnak és 80 centnek megfelelő összeg.

Egyenlítői-Guinea kormányának sajtóhivatala elismerte, hogy Obiang terveket kért egy jachtra, de szerintük végül "elvetette a vásárlás ötletét". A hivatalos tájékoztatás szerint ha az elnök fia a úgy döntött volna, hogy megrendeli a hajót, annak költségeit üzleti tevékenységéből fedezte volna.

Teodoro Obiang 1979-ben, véres puccsban ragadta meg a hatalmat.
A hírek szerint fiát szánja utódául. A Forbes pénzügyi magazin mintegy 600 millió dollárra becsüli az Obiangok vagyonát. A nyugat-afrikai Egyenlítői-Guinea kőolajban gazdag ország, az ENSZ adatai szerint azonban a gyerekek 20 százaléka nem éri meg az ötéves kort. A születéskor várható élettartam alig 50 év.

Rovatok