Index Vakbarát Hírportál

Szöul kész tárgyalni Phenjannal

2011. március 1., kedd 10:23

A korábbinál békülékenyebb hangot ütött meg kedden, egy nemzeti ünnep alkalmából elmondott beszédében a dél-koreai elnök a sztálinista észak-koreai vezetésnek üzenve; azt mondta, Szöul kész ismét tárgyalni Phenjannal.

Szöul készen áll arra, hogy újrakezdje a párbeszédet Phenjannal, és ismét gazdasági segélyt nyújtson északi szomszédjának, de ehhez Észak-Koreának ki kell jelentenie, hogy hajlandó a komoly párbeszédre, az együttműködésre, és kész beszüntetni fegyverek, atomtöltetű rakéták fejlesztését - mondta Ri Mjong Bak, dél-koreai államfő az 1919-es, Japán elleni koreai felkelés évfordulóján.

Az 1950-53-as koreai háború óta tavaly volt a legnagyobb a feszültség a két Korea között, miután torpedótalálat ért egy dél-koreai korvettet, és meghalt 46 tengerész, valamint az északi tüzérség támadott egy déli szigetet, és négy ember halálát okozta.

Phenjan ismét harcias retorikát használt, miután hétfőn Dél-Koreában megkezdődött a dél-koreai és az amerikai haderő szokásos éves hadgyakorlata csaknem 13 ezer amerikai katona és összesen 200 ezer dél-koreai katona és tartalékos részvételével. Észak-Korea azt üzente, növelni fogja atomfegyver-arzenálját, és lángtengerré változtatja Szöult. Phenjan azt hangoztatja, hogy déli szomszédja és annak szövetségese az Észak-Korea elleni inváziót gyakorolják.

Közben egy japán lap olyan értesülést közölt, miszerint Kim Dzsong Un - Kim Dzsong Il észak-koreai vezető fia és feltehető utóda az ország élén - március 14-én hivatalos látogatást tesz Pekingben, és hírek szerint jelentős gazdasági segítségért fog folyamodni. Kína a világtól elzárkózó, szinte teljesen elszigetelt észak-koreai sztálinista állam egyedüli szövetségese.

Rovatok