Index Vakbarát Hírportál

Újabb tömegsír Mexikóban

2011. március 2., szerda 07:59

A mexikói hatóságok legalább 17 holttestre bukkantak egy tömegsírban, az ország nyugati partján található Guerrero államban - közölte a helyi rendőrség. A hatóságok közlése szerint a tömegsír további holttesteket rejt, feltárását szerdán folytatják. Tavaly három olyan tömegsírt is találtak Mexikóban, amelybe több mint ötven holttestet temettek el.

A tömegsírt San Miguel Totolapan városnál találták. Kedd estig 17 holtestet emeltek ki onnan - közölte Guerrero állam rendőrsége az AFP francia hírügynökséggel. A sír feltárását kedden este, a sötétség beálltával felfüggesztették és szerdán folytatják - közölte a rendőrség. Azt nem közölték, hogy szerintük mennyi holttestet rejthet még a tömegsír.

Tavaly legalább három olyan tömegsírt találtak, amely több mint ötven halottat rejtett. Júniusban 55 holttestet találtak egy Mexikóvárostól délre található elhagyatott bányában. Júliusban pedig 51 holtestet ástak ki a mexikói hatóságok az ország északi részén található Monterrey város külterületén, egy szeméttelep közelében. Augusztusban 72 holttestet fedeztek fel egy Mexikó északkeleti részén található farmon.

A mexikói kormány adatai szerint 2010-ben 15 273, droggal kapcsolatba hozható gyilkosság történt Mexikóban. Ez a legmagasabb éves szám azóta, hogy Felipe Calderon mexikói elnök 2006 decemberében háborút hirdetett a drogkartellek ellen és több tízezer katonát vezényelt a drogcsempészek letörésére. Az azóta eltelt időszak alatt több mint 34 ezer ember halt meg droghoz köthető erőszakos eseményekben - közölte 2009 decemberében a mexikói főügyész.

Rovatok