Index Vakbarát Hírportál

Súlyos büntetést kaptak orosz bőrfejűek

2011. március 3., csütörtök 13:24

9 és 22 év közötti szabadságvesztésre ítéltek csütörtökön Moszkvában négy bőrfejűt, akik 2008-ban több robbantást hajtottak végre az orosz fővárosban.

A 23 éves Anton Vasziljevre több gyilkossági kísérlet és robbantások sorozata vádjával 22 év javító munkatáborban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíró. Konsztantyin Kucsert, a Moszkvai Egyetem hallgatóját 13 évi szabadságvesztésre ítélték. A 19 éves Andrej Gorgyejevet, a Pedagógiai Egyetem hallgatóját 10 év szigorított büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, a vele egykorú Vlagyiszlav Poljakov 9 évi büntetőtábort kapott.

Ezenfelül a bíróság összesen 1,1 millió rubel (körülbelül 7 millió forint) megfizetésére ítélte a vádlottakat az általuk okozott sérülések gyógyítási költségeinek megtérítéseként.

A csütörtökön kihirdetett ítéletet a bíró egy esküdtszék február 21-én közzétett döntésére alapozta. Az esküdtek a vádlottakat bűnösnek találták a robbantásokban, de ártatlannak találták őket a külföldiek ellen nacionalista alapon elkövetett gyilkosságokban, amelyek szintén szerepeltek a vádpontok között.

Vasziljev és Poljakov a nyomozás adatai szerint 2008. augusztus 17. és szeptember 23. között négy házilagos gyártású pokolgépet robbantott fel "nem szláv származású személyek" tulajdonában lévő kereskedelmi egységeknél.

Rovatok