Index Vakbarát Hírportál

Vádemelés a srebrenicai mészárlás ügyében

2011. március 4., péntek 14:54

A boszniai ügyészég vádat emelt a boszniai szerb rendőrség különleges osztagának egy volt tagja ellen az 1995-ös srebrenicai gyilkosságokban játszott szerepe miatt. Bozida Kuvelja a vád szerint részt vett a szerb erők által 1995 júliusában foglyul ejtett, több mint ezer, muzulmán férfi és fiú elleni gyilkosságokban. A férfi állítólag személyesen is részt vett mintegy száz, a kravicai mészárlást túlélt fogoly kivégzésében. Kuvelját, a Jahorinaként emlegetett különleges boszniai szerb rendőri egység volt tagját januárban vette őrizetbe a boszniai rendőrség.

Az 1992 és 95 közötti háború végén, 1995 júliusában a boszniai Srebrenica környékén több mint nyolcezer muzulmánt, főleg férfiakat és fiúkat végeztek ki. Az eddigi bizonyítékok szerint a tömeggyilkosságot a Ratko Mladić vezette Szerb Köztársasági Hadsereg hajtotta végre.

Előzőleg az ENSZ védett, biztonságos területté nyilvánította Srebrenicát, a vérengzést azonban ez nem akadályozta meg, annak ellenére sem, hogy 400 felfegyverzett holland békefenntartó tartózkodott a területen. A mészárlás volt az egyetlen olyan fejezete a boszniai háborúnak, amit később népirtásnak nyilvánított az ENSZ.

Rovatok