Index Vakbarát Hírportál

Kadirov maradt a csecsen elnök

2011. március 5., szombat 12:22

A parlament rendkívüli ülésén részt vevő 41 képviselő egyhangúlag szavazta meg Kadirov második elnöki megbízatását. Dmitrij Medvegyev orosz elnök még február 28-án terjesztette a csecsen törvényhozás elé erre vonatkozó javaslatát.

A képviselők előtt tartott beszédében Ramzan Kadirov leszögezte, hogy "a Csecsen köztársaság az Oroszországi Föderáció része, a csecsen nép pedig az Oroszországi Föderáció védelmezője". "Így volt, és így is lesz" - mondta az újjáválasztott elnök, aki beszédében méltatta apja, a merénylet áldozatává vált Ahmad Kadirov volt elnök érdemeit.

Hangsúlyozta, hogy folytatja az apja által kezdett munkát, amely "a nép jólétének, az emberi jogok megerősítésének és az igazságosság megteremtésének nem könnyű útja".

Ramzan Kadirov megbízásából nemrégiben közvélemény-kutatást végeztek Csecsenföldön. Kadirov közlése szerint a független szakértők által végzett felmérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a lakosság 92 százaléka támogatja az utóbbi négy év során végzett munkáját.

Kézenfekvő karrier

Ramzan Kadirov 1976. október 5-én született. Apját, Ahmad Kadirov akkori csecsen elnököt 2004. május 9-én ölték meg. A grozniji Dinamo stadionban rendezett ünnepi koncerten a díszvendégek tribünje alatt elhelyezett pokolgép robbanásában  Kadirovval együtt Csecsenföld több politikai és katonai vezetője vesztette életét.

Ramzan Kadirov 2007 irányítja elnökként a Csecsen Köztársaságot, amelynek 2005 novemberétől ügyvezető, 2006 márciusától pedig kinevezett miniszterelnöke volt.

Rovatok