Index Vakbarát Hírportál

Fél éven belül döntenek a határon túl élők képviseletéről

2011. március 9., szerda 20:08

Nincs első és másodosztályú magyar állampolgár, ugyanazon jogok illetnek meg mindenkit, a nem Magyarországon élő magyarok parlamenti képviseletének formáját azonban még ki kell dolgozni, mondta Kövér László, a parlament elnöke a vajdasági Bácsgyulafalván (Telečka) rendezett lakossági fórumon.

Kövér László szerint két lehetőség képzelhető el: az egyik megoldás szerint a külhoni magyar állampolgárok csak a pártokra szavazhatnának, egyéni képviselőkre nem, mert annak feltétele a helyben lakás.

Arra is van azonban európai példa, hogy az anyaországon kívül élő állampolgárok speciális választójogi megoldással maguk közül delegálnak képviselőt a parlamentbe, közölte a házelnök.

A határokon kívül élő magyar állampolgárok országgyűlési képviseletének technikai részleteiről fél éven belül, az új alkotmány elfogadását követően születhet döntés, tette hozzá.

Diplomatikusan, de kitartóan

Egy az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokra vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, a 2009-ben létrejött történész vegyesbizottság által feltárt tények bizonyítják, a második világháború végén ártatlan emberek lettek tömeggyilkosságok áldozatai.

Nem tartható, hogy erről nem beszélünk, és az érintettek nem kapnak valamilyen jóvátételt, közölte az Országgyűlés elnöke.

Nagyon diplomatikusan és empatikusan, ugyanakkor kitartóan azt kell kérnünk a szerb politikusoktól és kormánytól, hogy ezt a kérdést tűzze minél hamarabb napirendre. A vegyesbizottság munkájának eddigi eredményei alapján is világos, el kell törölni a kollektív bűnösség - egyébként is elfogadhatatlan - bélyegét. Utána a szörnyűségek elszenvedőinek erkölcsi és anyagi elégtételt kell kapniuk, hangsúlyozta Kövér László.

A leszármazottaknak pedig biztosítani kell, hogy tisztességesen eltemethessék szeretteiket, ha erre pedig valamilyen okból nem lehetséges, legalább legyen olyan - mások által is tiszteletben tartott hely, ahol leróhatják kegyeletüket, mondta az Országgyűlés elnöke.

Rovatok