Index Vakbarát Hírportál

Távozik a dalai láma a tibeti emigráns kormány éléről

2011. március 10., csütörtök 07:52

Tendzin Gyaco csütörtökön bejelentette, hogy le fog mondani a tibeti nép politikai vezetéséről. A láma a lemondásához szükséges törvénymódosítást a száműzetésben lévő tibeti parlament jövő heti ülésén nyújtja be.

A dalai láma bejelentette, hogy lemond a tibeti emigráns kormány vezetéséről, mondván: eljött az ideje annak, hogy átengedje a tisztséget egy "szabadon választott" vezetőnek. A tibeti vezető ezt emigráns kormányának székhelyén, az észak-indiai Dharamszalában csütörtökön mondott beszédében közölte. A lemondásához szükséges törvénymódosítást a száműzetésben lévő tibeti parlament jövő heti ülésén nyújtja be.

Tendzin Gyaco emlékeztetett arra: a hatvanas évektől kezdve rendszeresen szorgalmazta, hogy a tibeti népnek szabadon választott vezetője legyen, akinek "átadhatja a hatalmat". Úgy véli, most egyértelműen eljött az ideje annak, hogy ezt megvalósítsák. Közölte, hogy ennek érdekében javasolja majd a tibeti emigránsok alkotmányának módosítását a tibeti "parlament" márciusi ülésén.

Kína szerint nem szabad komolyan venni a bejelentést. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtökön hangoztatta, hogy az elmúlt években a dalai láma már többször beszélt visszavonulásáról. A szóvivő szerint most is csupán arról van szó, hogy a vallási vezető meg akarja téveszteni a nemzetközi közösséget.

A dalai láma politikai szerepe nagyrészt ceremoniális - az emigráns kormányt hivatalosan egy választott miniszterelnök vezeti -, de státusa a kabinet minden más tagjának szerepét elhomályosítja. Jóllehet a dalai lámák hagyományosan Tibet politikai és vallási vezetői voltak egyben, Tendzin Gyaco régóta úgy tekinti, hogy ő már "félig visszavonult" a politikai vezetői szereptől. Viszont továbbra is a tibeti buddhisták szellemi vezetője.

A 75 éves, Nobel-békedíjas vezető beszédében Kínának is üzent. A tibeti vezető közölte Pekinggel: ha ki akarják vívni a világ tiszteletét és bizalmát elkerülhetetlen a szólásszabadság és a sajtószabadság bevezetése - írta a BBC brit közszolgálati adó.

A Dalai Láma 15 éves volt, amikor 1950-ben Tibet államfőjévé választották. Az 1959-es sikertelen tibeti felkelés után menekült Indiába, ahol több mint százezer tibeti menekült lakik 19 különböző telepen. Tendzin Gyaco 1959 óta a száműzetésben lévő tibeti kormány vezetője, de sokkal fontosabb azonban az a szerepe, amelyet a tibetiek spirituális vezetőjeként tölt be. Arról nem mond le.

Rovatok