Index Vakbarát Hírportál

NATO-katonák végeztek Karzai egyik rokonával

2011. március 10., csütörtök 21:38

A NATO vezetésű szövetséges erők lelőtték Hamid Karzai afgán elnök egyik idős rokonát egy éjszakai rajtaütésben a dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

Ahmed Vali Karzai, az elnök fivére azt mondta, hogy édesapjuk unokatestvérét, Jar Mohammad Hánt ölték meg szerda éjjel. "Hiba történt. A szövetséges erők egy akciót hajtottak végre, (Hán) elment otthonról és lelőtték" - mondta. Az afgán elnök ismételten kérte a szövetséges erőket, hogy vessenek véget a civilek megölésének.

A NATO közleménye szerint egy tálib vezető apját lőtték le Kandahárban az éjjel, miután észrevették, hogy egy AK-47-es automata fegyver van nála. Egy szóvivő később elmondta, hogy vizsgálatot indítottak az incidens és a halott személyazonosságának tisztázására azon hírek miatt, miszerint az államfő egyik rokonát lőtték le.

Karzai és nyugati támogatói között állandó feszültségforrást jelent, hogy a szövetséges erők olykor tévedésből ártatlan civileket ölnek meg katonai akciókban. Az utóbbi három hét alatt négy akcióban nyolcvan polgári lakos vesztette életét Kelet-Afganisztánban. Barack Obama amerikai elnök és David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-csapatok parancsnoka az előző héten bocsánatot kért, amiért egy helikopter-támadásban kilenc, tüzifát gyűjtő fiút megöltek.

Rovatok