Index Vakbarát Hírportál

56-os emlékmű épül New Yorkban

2011. március 13., vasárnap 17:45

A New York-i Kossuth-szobornál jelentették be, hogy öt évnyi tárgyalás után a városvezetés beleegyezett az 56-os emlékmű felállításába.

Öt évnyi tárgyalás után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve - jelentette ki szombaton, a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke.

Papp László a mintegy 75 fő előtt emlékeztetett rá, hogy Amerikában az első Kossuth-szobrot 1902-ben Clevelandben avatták fel. Az Emlékmű-bizottság elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az '56-os mementót a manhattani Kossuth-szobor melletti parkban fogják megépíteni.

A kanadai fővárosban szombaton a megemlékezés a magyar nagykövetség előtt álló Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd mintegy 200 résztvevő előtt az Ottawai Magyar Házban megtartott ünnepségen Pordány László nagykövet mondott beszédet.

Washingtonban helyi idő szerint vasárnap délután tartják meg a megemlékezést a Wesley Teológiai Szeminárium kápolnájában. Az ünnepség vezérszónoka Szapáry György nagykövet lesz. A nyugati part központi ünnepségét idén San Franciscóban tartják. 
Vasárnap az amerikai és a kanadai magyar templomokban ünnepi misét, illetve istentiszteletet tartottak.

Rovatok