Index Vakbarát Hírportál

Elvesztették a líbiai felkelők Brega városát

2011. március 13., vasárnap 13:59

Újabb kulcsvárost adtak fel vasárnap a líbiai felkelők. Helyszíni beszámolók szerint a Moamer Kadhafihoz hű erők kiszorították a tengerparton fekvő Brega városból a lázadókat, akik a felkelés fellegvárának számító Bengázitól 80 kilométerre fekvő Adzsabija városba menekültek.

Szemtanúk szerint a felkelők légelhárító fegyverekkel felszerelkezve, teherautókon hagyták el a várost, írja a BBC.

Az állami televízió eközben katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a várost "megtisztították a fegyveres bandáktól".

Az AFP tudósítója szerint Kadhafi emberei nyugat felől támadtak a városra, miután előzőleg átvették az irányítást a közelben fekvő Uquajla és Biser települések felett. A beszámoló szerint a kormányhoz hű erők ezután heves ágyúzás alá vették Bregát, ám légi támadást nem indítottak a város ellen.

A kormányerők az elmúlt napokban folyamatosan szorították keletre a lázadókat, miközben két fontos várost, az ország közepén lévő Rasz Lanufot és Zaviját is visszafoglalták.

A kormányellenes erők ugyanakkor a keleti országrész mellett továbbra is uralnak néhány nyugati várost, közte az ország harmadik legnagyobb városát Miszrátát. Egyes jelentések ugyanakkor arról számolnak be, hogy Kadhafi csapatai már a város határán vannak, és folyamatosan hallják az ágyúzást.

Rovatok