Index Vakbarát Hírportál

Krízis egy japán atomerőműben

2011. március 13., vasárnap 00:56

Szombatra lecsengett a japán földrengés okozta cunami, a halottak száma még mindig nő, egy kisváros fél lakossága eltűnt. A fukusimai atomerőműben robbanás történt, a krízis elhárításán még napokig dolgoznak. A katasztrófa utáni második nap Japánban.

Magyar idő szerint péntek este már az egész világ azért aggódott, hogy a Japánt péntek virradóra sújtó, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengésnek ne legyenek súlyos nukleáris következményei. A földrengésben ugyanis megsérült a Tokiótól nagyjából 270 kilométerre levő Fukusimában található két atomerőmű hűtőrendszere, túlnyomás lépett fel az erőművekben.

Nagyot robbant, szerencsére csak a hidrogén

A japán kormány utasította az erőműveket üzemeltető Tepco vállalatot, hogy nyissák meg a két erőmű szelepeit. A nyomást így csökkentették, radioaktív gőzt engedtek ki – a japán ipari miniszter közlése szerint a kiszabaduló anyag sugárszintje alacsony és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát. Ennek ellenére elkezdték kitelepíteni az embereket a fukusimai térségből, előbb az erőművek tíz, majd húsz kilométeres körzetéből. A híradások szombat délután 90 ezer ember evakuálásáról szóltak, de késő estére már 170 ezer emberről írt az AP.

Mindkét erőműben sikerült csökkenteni a nyomást, de nem lehetett tudni, hogy a reaktor fűtőrúdjai olvadásnak indultak-e (az olvadás a reaktor túlhevüléséhez és sérüléséhez vezethet, de a környezetet mindaddig nem szennyezi, amíg a reaktor burka ép). Ezután magyar idő szerint nagyjából szombat délelőtt tízkor óriási, száz kilométerre is érezhető robbanás rázta meg a Fukusima 1 erőművet. Egy ideig úgy tűnt, nagy a baj, mert kormányzati szintről is egymásnak ellentmondó információk érkeztek, félő volt, hogy valamelyik reaktor robbant fel.

Délután kettőkor aztán Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke közölte, hogy reaktor 15 centiméter vastag biztonsági acéltartálya nem sérült meg a robbanásban, csak a külső burka omlott le. A hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant – ez okozta a detonációt. A robbanásban hárman megsérültek, egy munkás meghalt. A Reuters késő esti beszámolója szerint körülbelül 160 ember volt kitéve sugárzásnak az erőmű közelében.

A robbanást követően a szakemberek tengervízzel kezdték hűteni a reaktort, a folyamat tíz napig is eltarthat. A robbanás füstjét a szél az óceán felé hordta. A japán nukleárisenergia-biztonsági ügynökség a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán 4-es besorolást adott a fukusimai üzemzavarnak, ami létesítményen belüli balesetnek jár (az 5-ös már külső kockázattal járó baleset, 7-es pedig a csernobilihez hasonló súlyos nukleáris katasztrófa).

Vasárnap éjjel 1 órára megint nyugtalanító hírek érkeztek a Fukusima 1 erőműből. A hármas reaktor üzemzavari hűtése leállt, ezért újra radioaktív gőzt kellett kiereszteni. Egy amerikai szakértő pedig az AFP-nek azt mondta, hogy a tengervízzel való hűtés elkeseredett tett, ami akár komolyabb katasztrófára is utalhat.

Az Index mellett a Nukleráj atomenergiai szakblog is folyamatosan kommentálja az atomerőmű-baleset fejleményeit.

Eltűnt egy fél kisváros

A szombati nap másik fontos fejleménye a földrengés keltette cunami lecsillapodása volt. A tengerrengési hullámok péntek este, illetve szombat reggelre elérték Hawaii-t, Perut és Chilét is, az érintett partvidékekek lakóit szinte mindenhol időben evakuálták, de a cunami jelentős anyagi károkat okozott.

Japánban viszont az ár sajnos emberéleteket is követelt, a halottak és áldozatok száma folyamatosan nőtt a szombati jelentésekben. Péntek este még 184 áldozatról szólt a japán rendőrség hivatalos tájékoztatása, de szombat reggelre már 402 halottról és 673 eltűntről beszéltek. Szombat délben a Kyodo hírügynökség már ezerhétszázra becsülte a halottak számát. Pár órával később bejelentették, hogy a Mijagi prefektúrában lévő Minamisanriku városban nem találnak több mint 9500 embert. A halottak száma tehát még nőhet a következő napokban.

A tokiói magyar nagykövetség szerint magyar áldozatról vagy sérültről nincs hír, de a hivatal még két családdal és két személlyel nem tudta felvenni a kapcsolatot. Egyelőre EU-s állampolgárok sincsenek az áldozatok között, de szinte mindegyik ország nagykövetsége keres még több saját állampolgárt.

Milliók áram és víz nélkül

Az ország északkeleti részében még szombaton is egymást érték az utórengések, sok közülük a 6-os erősséget is elérte. Fukusima és Ivate prefektúrákban több mint háromszázezer ember evakuálását kezdték meg a nap végére.

A földrengést és a cunamit leginkább megszenvedő körzetekben több mint ötmillió háztartásban nincs áram, és több mint egymillióban nincs víz. A szakemberek és az önkormányzatok azt kérték a lakosságtól és a vállalatokról, hogy spóroljanak az energiával. A közlekedés újraindítása is tart még, de Tokióban már járnak a vonatok.

Rovatok