Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az amerikai külügyi szóvivő a WikiLeaks-es kiszivárogató miatt

2011. március 14., hétfő 01:49

P.J. Crowley külügyi szóvivő szerint nevetséges és ostoba módon tartják fogva azt a katonát, akit a Wikileaksre kikerült közel negyedmillió diplomáciai irat kiszivárogtatásával vádolnak.

Lemondott vasárnap P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium vezető szóvivője, miután a héten "nevetségesnek", "ostobának" és "kontraproduktívnak" nevezte annak a katonának a fogva tartási körülményeit, akit azzal vádolnak, hogy titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

Crowley kijelentése nyomán pénteki sajtóértekezletén maga Barack Obama elnök kényszerült védelmébe venni a Pentagon fogva tartási gyakorlatát.

A szóvivő közleményében leszögezte, hogy vállalja a kijelentéseinek hatásából eredő következményeket, és benyújtotta lemondását Hillary Clintonnak. Az amerikai külügyminiszter ezt "sajnálattal" elfogadta.
Obama elnök, miután pénteken rákérdeztek nála, hogy egyetért-e Crowleynak Bradley Manning közlegény fogva tartásával kapcsolatban tett megjegyzéseivel, kijelentette: a Pentagon biztosította róla, hogy megfelelően bánik a katonával. Az elnök nem kívánta kommentálni a szóvivő szavait, de úgy fogalmazott, hogy a Manninggel szembeni bánásmód a védelmi minisztériumnak a katona biztonságával kapcsolatos aggályait tükrözi.

A 23 éves Manninget a virginai Quantico tengerészgyalogos támaszpontján tartják vizsgálati fogságban. Azzal vádolják, hogy mintegy negyedmillió titkos diplomáciai sürgönyt szivárogtatott ki, amikor Irakban szolgált. Az értesüléseket a WikiLeaks portál publikálta, amivel a kormány szerint súlyos károkat okozott az amerikai diplomáciának. A WikiLeaks az amerikai történelemben példátlan mennyiségű tikos hivatalos iratot publikált.

Az 59 éves Crowley, az amerikai légierő nyugállományú ezredese, aki Bill Clinton elnöksége alatt a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője volt, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen, egy kisebb közönség előtt elmondott beszédében csütörtökön kritizálta Manning fogva tartásának körülményeit. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Manning "jó helyen van" a katonai börtönben.

Lemondó nyilatkozatában P.J. Crowley leszögezte: megjegyzésével arra akart rávilágítani, hogy a biztonsági szervek napi, diszkrét cselekedeteinek is milyen szélesebb körű, akár stratégiai hatása lehet Amerika globális pozíciójára és vezető szerepére. "A mai, kihívásokkal teli időkben és a könyörületet nem ismerő médiakörnyezetben a hatalmat körültekintően, valamint a törvényeinkkel és értékeinkkel összhangban kell gyakorolni" - hangzott a nyilatkozat.

Clinton külügyminiszter nyilatkozatában meleg szavakkal méltatta Crowley érdemeit, akinek viszonya ugyanakkor a médiával sokkal zökkenőmentesebb volt, mint az amerikai diplomáciai irányítás belső köreivel. A szóvivőként tett kijelentései több konfliktust eredményeztek számára a tárcán belül, amelyek következtében a miniszterét már több mint egy éve nem kísérte el külföldi utakra.

Az új szóvivő Mike Hammer közkapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár lesz, aki előzőleg szintén volt már szóvivő a Nemzetbiztonsági Tanácsnál és az utóbbi időben Crowley helyettese volt.

Rovatok