Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják az egyiptomi állambiztonsági szervezetet

2011. március 15., kedd 17:48

Egyiptomban felszámolják az állambiztonsági szervezetet, ami az elnyomás eszköze volt Hoszni Mubarak elnöksége idején - jelentette a MENA állami hírügynökség.

Az állambiztonsági apparátust feloszlatják, és létrehozzák a Nemzetbiztonsági Erőt, aminek az lesz a feladata, hogy az alkotmánnyal összhangban szavatolja a belső biztonságot, és küzdjön a terrorizmus ellen. Szolgálatát úgy kell végeznie, hogy ne avatkozzon bele az állampolgárok életébe, és hagyja érvényesülni a politikai nézeteik kifejtésére vonatkozó jogukat. Az új szervezet tagjainak kiválogatása és kinevezése ezután fog megtörténni.

A brutalitásáról hírhedtté vált állambiztonsági szervezet tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult azoknak a tüntetéseknek a kirobbanásához, amik február közepén Hoszni Mubarak elnök lemondásához vezettek. Feloszlatása a megmozdulások résztvevőinek egyik legfontosabb követelése volt.

Az állambiztonság kiterjedt jogosítványokkal rendelkezett, az élet minden területén - az egyetemi választásoktól a közszolgálati kinevezésekig - beleszólt a történésekbe. Akik összeütközésbe kerültek vele, azokkal szemben gyakran alkalmazott kínzást.

Feloszlatását újult erővel kezdték követelni azután, hogy március elején tiltakozók országszerte megrohamozták a szervezet irodáit, és a kínzásokat, a kiterjedt belső kémtevékenységet igazoló iratokra bukkantak. Az állambiztonsági szervezet vezetőjét letartóztatták, s vizsgálat indult ellene annak kiderítésére, hogy adott-e utasítást a Mubarak elleni tüntetések résztvevőinek megölésére. További 47 személyt dokumentumok megsemmisítésének gyanúja miatt vettek őrizetbe.

Rovatok