Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófatesztet végeznek az összes európai atomerőműben

2011. március 15., kedd 19:19 | tizenhárom éve frissítve

A Japánban történt reaktorkatasztrófa miatt biztonsági próbának, úgynevezett "stressz-tesztnek" vetik alá az európai atomerőműveket - közölte keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos. A magyar soros EU elnökség kezdeményezésére március 21-én összeül az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsa.

Az ellenőrzés azt célozza majd, hogy megállapítsák, mennyire tudnának átvészelni ezek az erőművek olyan természeti katasztrófákat, mint a földrengés, illetve az árvíz. Emellett áttekintik az esetleges terrorista támadás elleni védettség mértékét is. A biztos szerint még ebben a félévben kidolgozzák az ellenőrzési kritériumokat, és a teszteket "a lehető legrövidebb időn belül" el akarják végezni.

A műszaki jellegű biztonsági ellenőrzés elsősorban a reaktorok hűtőrendszereinek, illetve az áramkimaradás esetén üzembe helyezendő rendszereknek a megbízhatóságára, "állóképességére" összpontosít majd - mondta Oettinger. Mint hozzátette, az egyes erőműveknél eltérő szempontok kaphatnak hangsúlyt, hiszen a földrajzi adottságok függvényében az árvíz- és a földrengésveszély foka is különböző.

Az EU-biztos megbeszélést folytatott a kérdésről uniós tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel. Megvitatták a különböző biztonsági tesztek kivitelezhetőségét. A találkozón a uniós tanácsi elnökséget és a magyar államigazgatást Kovács Pál energetikáért felelős helyettes államtitkár és az Európai Bizottság Energetikai Főigazgatóságának szakmai támogatását is ellátó Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József képviselte.

Úgy döntöttek, hogy az uniós államokon túl Törökországot, Oroszországot, valamint Svájcot is kérni fogják, kapcsolódjanak be a közös ellenőrzési projektbe. Uniós összesítés szerint Európában 153 atomreaktor működik.

Az Európai Bizottság előzőleg hivatalosan közölte, hogy nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa. Az uniós végrehajtó testület szóvivője szerint "felettébb valószínűtlen", hogy Európában is a japánhoz hasonló erősségű földrengés történjen.

"Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t" - mondta Olivier Bailly. Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért. Bailly szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül. Az Európai Bizottság - tette hozzá - tudomással bír arról, és támogatja is, hogy a tagállamok nagy többsége azt ajánlotta polgárainak, ha tehetik, halasszák el utazásukat Japánba.

A soros EU elnökség kezdeményezésére március 21-én összeül az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsa - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezt megelőzően szerda reggelre összehívták a Tanács nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját (Working Party on Atomic Questions), ahol a Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos által vezetett keddi megbeszélések témáit vitatják meg szakértői szinten.

Kovács Pál energetikáért felelős helyettes államtitkár megerősítette: a RANET egyezmény (Response Assistance Network) keretében Magyarország készen áll hét helyszíni monitorozó csoportot küldeni a katasztrófa sújtotta térségbe elsősorban sugárzásmérési, valamint orvosi és lakosságvédelmi tanácsadási feladatok ellátására.

Rovatok