Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányellenes volt a lengyel hadiállapot

2011. március 16., szerda 14:01

Alkotmányellenes volt a hadiállapot bevezetése Lengyelországban 1981-ben - mondta ki szerdán a lengyel alkotmánybíróság.

Az ítélet megnyitja az utat a hadiállapot idején hozott bírói ítéletek megfellebbezése előtt. Újratárgyalhatók lesznek az olyan állítólagos bűncselekmények, mint a munkahelytől való távolmaradásban megtestesülő dezertálás, a kijárási tilalom be nem tartása vagy a bejegyzett lakóhely engedély nélküli elhagyása.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete adatai szerint 170 ezer embert ítéltek el a hadiállapot idején hatályos jog alapján.

A hadiállapotot 1981. december 13-ra virradó éjszaka vezették be a szocialista rendszer elleni tömegmozgalom felszámolásának szándékával.

A titkosszolgálat mintegy háromezer ellenzéki személyiséget, köztük a Szolidaritás szakszervezet csaknem valamennyi vezetőjét letartóztatta és internálta, élükön Lech Walesával, a Szolidaritás alapítójával.

Katonai egységeket vezényeltek az ország városaiba, cenzúrázták a telefonbeszélgetéseket és a postai küldeményeket. Egy időre betiltották szinte az összes napilapot, csupán a Lengyel Egyesült Munkáspárt lapja, a Trybuna Ludu és a hadsereg újságja, a Zolnierz Wolnosci jelenhetett meg.

Rovatok