Index Vakbarát Hírportál

Nyugodtan lóghat kereszt az osztrák óvodákban

2011. március 16., szerda 14:37

Nem ütközik alkotmányba, ha keresztet függesztenek ki az óvodai termekben, állapította meg szerdai ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.

A testület kimondta, hogy a feszület kifüggesztése és a vallási ünnepek rendezvényei nem jelentik azt, hogy az állam valamelyik vallást előnyben részesítené.

A beadványt egy alsó-ausztriai ateista apa nyújtotta be, aki lányát úgy akarja nevelni, hogy a gyermek a világra nyitottan, a pluralizmusnak elkötelezve nőjön fel és egy vallás mellett se tegyen hitet, amíg arra nem elég érett.

Egy alsó-ausztriai tartományi törvény előírja, hogy az óvodáknak a vallásos és az etikai neveléshez is tevékenyen hozzá kell járulniuk, s hogy a termekben ki kell függeszteni a keresztet, ha a gyerekek többsége a keresztény valláshoz tartozik.

Habár a kereszt a nyugati kultúrtörténet és a keresztény vallás jelképe, az alkotmányjogi háttér alapján a törvény következetes és az alkotmánnyal összhangban való alkalmazása sem valósít meg állami preferenciát - érvelt a bíróság.

A bíróság azt is hangsúlyozta, hogy alkotmányjogi szempontból az alsó-ausztriai eset nem hasonlítható össze az Emberi Jogok Európai Bíróságának olasz állami iskolákra vonatkozó 2009-es ítéletével.

Olaszország fellebbezett az elmarasztaló döntés ellen, a strasbourgi bíróság várhatóan a napokban hoz másodfokon döntést.

Rovatok