Index Vakbarát Hírportál

Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet

2011. március 17., csütörtök 12:19 | aznap frissítve

Orbán Viktor március 15-i üzenete és a Székely Gárda alapítójának akasztásos akciója is kiverte a biztosítékot Romániában.

Bekérették a román külügyminisztériumba Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, akit Teodor Baconschi román külügyminiszter arra kért: ismertesse a román hatóságokkal Orbán Viktor határokon túli magyarokhoz intézett március 15-i ünnepi üzenetének eredeti szövegét, és határolódjon el a román sajtóban Orbánnak tulajdonított, de valójában az üzenetben nem szereplő kitételektől.

Az üggyel kapcsolatban Füzes Oszkár úgy nyilatkozott az erdélyi Krónikának: vélhetően összekeverték Orbán Viktor Marosvásárhelyen felolvasott üzenetét Petőfi Sándor egy ugyanitt elszavalt versével, illetve felesége beszédével – aki az üzenetet felolvasta. Azt azonban nem érti, hogyan lehet összetéveszteni ezeket.

Az előző napon többórás vita zajlott a román parlamentben az Orbán Viktornak tévesen tulajdonított mondatok miatt, az ellenzék elítélő nyilatkozatot is el akart volna fogadtatni a testülettel, a kérdés azonban függőben maradt.

Orbán Viktor a határon túliakhoz küldött üzenetében arról szólt, hogy megalapították a nemzeti összetartozás napját, és lehetővé tették a kettős állampolgárság megszerzését. Mint írta: tovább törlesztik tartozásukat a nemzet felé, így az új alkotmány is kifejezi minden magyar ember összetartozását.

Uszítással gyanúsítják Csibit

Közben a Hargita megyei ügyészség hivatalból vizsgálatot indított Csibi Barna ellen, aki Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut, majd az erről készült filmet feltöltötte a Youtube-ra. A Székely Gárda alapítóját "diszkriminációra való uszítással" gyanúsítják.

Ezt az akciót egyébként elítélte Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is.

Tőkés László az arab világban előforduló leszámolásokhoz hasonlította az "Avram Iancu-akasztást". "Ez az arab világ stílusa. Nemzeti ünnepünk alkalmával azt mondhatom, hogy ennek az akciónak semmi köze nincs a magyarok ünneplési hagyományaihoz, a mi ünnepeink nem valakik ellen irányulnak" – fogalmazott Tőkés.

Rovatok