Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Warren Christopher

2011. március 19., szombat 09:42

85 éves korában meghalt Warren Christopher, volt amerikai külügyminiszter. A halál hírét a családja jelentette be, veserákban hunyt el. Christopher az Egyesült Államok 63. külügyminisztere volt, 1993 és 1997 között, Bill Clinton elnöksége alatt. Korábban, Jimmy Carter idején külügyminiszter-helyettes is volt. Tárgyalt Iránban az amerikai túszok kiengedéséről és részt vett pedig a boszniai béketárgyalásokon.

Szolgált Lyndon B. Johnson kormányában is, 1967-68-ban igazságügyiminiszter-helyettes volt. A Demokrata Párt liberális szárnyához tartozott, első politikai szerepét 1959-ben Edmund G. Brown kaliforniai kormányzó különleges tanácsadójaként töltötte be. 1991-ben pedig ő lett a Los Angeles-i Rendőrség független bizottságának a vezetője. A Christopher Bizottság néven elhíresült panasztestület reformálta meg a rendőrség működését azután, hogy négy fehér rendőrtiszt megverte Rodney King fekete teherautósofőrt 1992-ben - az eset után zavargások robbantak ki a városban.

Clinton külügyminisztereként Christopher aktivista politikát vitt, nagy szerepe volt az idősebb Bush elleni 1993-as kuvaiti merényletkísérlet utáni Irak elleni megtorlóakciók elrendelésében, a békepartneri program elindítójaként fő támogatója volt a NATO bővítésének.

Ugyanakkor a ruandai népirtásra nem reagált kellő időben, a késlekedés lehetőséget adott az ország hutu többségének közel egymillió tuszi és tuszi-szimpatizánsnak bélyegzett hutu lemészárlására. Talán a ruandai tapasztalatok vitték rá, hogy Bosznia-Hercegovina esetén szakítson a válságban addig közvetítő európai nagyhatalmak tétova megközelítésével. Az Egyesült Államok - részben a mostani líbiai műveletekhez hasonlóan - kiharcolta, hogy a polgári lakosság védelmében repülési tilalmat rendeljenek el Boszniában, illetve azt is, hogy az amerikai légierő rajtaüthessen a polgári célpontokat támadó szerb alakulatokon is.

Az amerikaiak aktivitása meghozta a várt eredményt, a szerbek kénytelenek voltak tárgyalóasztalhoz ülni, így 1995 novemberében megköttetett a boszniai békét azóta is garantáló daytoni megállapodás.

Christopher 1997 január 17-ig, Clinton második elnöki ciklusának feléig volt az Egyesült Államok külügyminisztere, utána már jellemzően csak ceremoniális tisztségeket töltött be, bár Al Gore küldötteként részt vett a 2000-es elnökválasztás floridai szavazatainak újraszámlálásában is. 2003-tól haláláig már csak a UCLA doktori programjában tanított egy szűkkörű szemináriumon.

Rovatok