Index Vakbarát Hírportál

A palesztin elnök nem mondott véleményt Líbiáról

2011. március 21., hétfő 15:12

A Palesztin Nemzeti Hatóság álláspontja az, hogy amikor az arab világban valamilyen politikai esemény következik be, abba nem avatkozik be, mondta a Líbia elleni nemzetközi légi hadműveletről a Budapesten tartózkodó Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke.

Abbász hétfő délelőtt Schmitt Pál köztársasági elnökkel találkozott. Elmondta, hogy a magyar államfővel áttekintették a közel-keleti térségben és az arab világban kialakult helyzetet is. Úgy fogalmazott: országa kitart amellett, hogy független állam legyen.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Palesztinát az 1967-es határok között legutóbb tíz latin-amerikai ország ismerte el. Ezek az elismerések fontosak, de nem helyettesíthetik azokat a tárgyalásokat, amelyeknek Palesztina és Izrael között kell folytatódniuk - tette hozzá.

Schmitt Pál köztársasági elnök a megbeszélés után elmondta: beszéltek az arab világban kialakult forradalmi megmozdulásoknak az izraeli-palesztin együttélésre gyakorolt hatásáról. Az államfő hozzátette: Magyarország mind a két országgal jó, kiegyensúlyozott kapcsolatot ápol. Schmitt Pál szerint elő kell segíteni a tárgyalások folytatását, amelyek vége két független, egymással jó viszonyban álló állam létrejötte.

Rovatok