Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a pénzért megvehető EP-képviselőket

2011. március 21., hétfő 14:07 | aznap frissítve

Az Európai Parlament alapos vizsgálatot ígért azoknak a képviselőknek az ügyében, akiket a The Sunday Times magukat lobbistának kiadó riporterei pénzt és felügyelőbizottsági tagságot ígérve törvénymódosítások benyújtására vettek rá. A lépre csalt Ernst Strasser, az osztrák ÖVP politikusa már lemondott EP-képviselőségéről, Adrian Severin egykori román miniszterelnök-helyettes és a szlovén Zoran Thaler még nem.

Komolyak a The Sunday Times című brit lap európai parlamenti képviselők korrupciójával kapcsolatos állításai, és az Európai Parlament (EP) komolyan veszi azokat - közölte a testület.

A Sunday Times oknyomozó újságírói (Jonathan Calvert, Claire Newell, Michael Gillard) egy fiktív lobbicég nevében keresték meg a politikusokat, és 100 ezer eurót ígértek egy-egy jelentős direktíva módosításához. Az euractiv.hu beszámolója szerint összesen 60 politikust kerestek meg, ebből 14 mutatkozott fogékonynak a fiktív lobbicéggel való "együttműködésre", de csak a három közép-európai politikust tudtak rávenni arra, hogy pénzért együttműködjön velük: Adrian Severin volt román külügyminisztert, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselőjét, a szintén szocialista Zoran Thaler egykori szlovén külügyminisztert, valamint Ernst Strasser volt osztrák belügyminisztert, a néppárti EP-frakció tagját. Két módosító javaslat már meg is jelent az EP honlapján, sőt, az egyik már közel áll az elfogadáshoz.

Adrian Severin a beszámoló és a rejtett kamerás felvételek szerint elvállalta, hogy 100 ezer euróért évente hat alkalommal részt vesz a „cég” tanácsadó testületének ülésein, a parlamentben végzett munkájáért pedig napi négyezer euró "konzultációs díjat" ígértek neki. A riporterek a román politikust arra kérték, hogy segítsen a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosításában, annak érdekében, hogy el lehessen húzni az ügyfeleknek járó kifizetéseket bankcsőd esetén. Severin vállalta a feladatot, és el is érte a módosítástervezet benyújtását.

Amikor a lap szembesítette Adrian Severint azzal, hogy lépre csalták, úgy replikázott, hogy „nem csináltam semmit, mondjuk így, ami illegális vagy ütközne az itteni normális viselkedési szabályokkal”. Severin tanácsadói díjat számlázott cégén keresztül a módosításért, és állítása szerint Thaler és Strasser is régen tudják, hogy egy fiktív céggel álltak kapcsolatban.

A román EP-képviselő vasárnap a Mediafax hírügynökségnek elismerte, hogy szerződést kötött a Tyler Jones nevű céggel, ez azonban szerinte teljesen törvényesen történt. Azt tagadta, hogy a szóban forgó módosításhoz köze lenne. Közölte: felkérte az EP elnökét, tegyen bűnvádi feljelentést a The Sunday Times újságírói ellen. Elismerte viszont, hogy "egyéb tanácsadásért" 12 ezer eurót elfogadott az állobbistáktól.

Severin személye az ügy miatt belpolitikai céltáblává vált. Monica Macovei volt igazságügy-miniszter, a román Demokrata-Liberális Párt (PDL) EP-képviselője lemondásra szólította fel Severint. Macovei személyes blogjára feltöltötte egy beszélgetés hanganyagát is, amelyen Severin azt bizonygatja az állobbista riportereknek, hogy a PDL-s Sebastian Bodu európai parlamenti képviselő közreműködésével terjesztette be Brüsszelben a kért módosító javaslatot, és ezért 12 ezer euró jár neki.

Bodu minderre úgy reagált: saját meggyőződéséből még februárban kezdeményezte a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosítását, amelynek ügyében Severin később érdeklődött nála, arról azonban nem tudott, hogy román képviselőtársa pénzt kapott a lobbiért. Severin hétfőn Bukarestben határozottan tagadta, hogy korrupt lenne. Szerinte ez a történet arról szól, hogy Brüsszelben meg akarnak szabadulni egy "kényelmetlen" személytől. "Egy olyan világban, amelyben Románia egyre kevesebb befolyással bír, nem tűrnek meg egy befolyásos románt" - hangoztatta Adrian Severin.

Az osztrák Ernst Strasser először visszautasította a távozás gondolatát, de  vasárnap végül "az ellene folyó kampányra" hivatkozva lemondott posztjáról. A róla nyilvánosságra került videóban „megbízóinak" elmondja a munkamódszereit.

Egy olyan spanyol kollégáját vette rá a feladat végrehajtására, aki állandóan szívességeket kért tőle. Bár a képviselőtársainak nem mondta meg, hogy pénzt kap az indítványért, ugyanígy nem lehetetlen, hogy a tőle kért szívességek mögött is gazdasági érdekek álltak. Strasser részletesen elmondja, hogy nem csak módosító indítványt lehet benyújtani, de adott esetben már benyújtott javaslat visszavonását is el tudja érni.

A szociáldemokrata Zoran Thaler éves általánydíjas „megállapodást" kötött az oknyomozó riporterek fiktív cégével. Egykori külügyminiszterként ő a szlovén csatlakozási tárgyalásokat vezette. Az egykori szlovén liberális demokrata politikus 2004-2009 között a Si.mobil mobiltávközlési cég elnöke volt, majd 2009-ben a szociáldemokraták EP listavezetőjeként tért vissza a politikai életbe. Jelenleg Macedónia csatlakozási ügyeinek parlamenti rapportőre, és egyelőre még nem mondott le.

Mint Diana Wallis, az EP átláthatóságért felelős alelnöke a cikkben már előre jelezte, a parlament vizsgálatot indított a tények teljes körű megállapítására. A The Sunday Times oknyomozó cikkében foglaltakat gondos tanulmányozásra átadják a parlamentnek.

"A vizsgálat megállapításainak függvényében az Európai Parlament gyorsan megtesz majd minden szükséges lépést - mondta Wallis asszony. - Az Európai Parlament nem fogadhatja el az olyan törvénysértéseket, amilyenekről a lap ír, és minden szükségeset meg fog tenni az ügy gyors és méltányos kezeléséért." Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke (aki éppen észak-afrikai körúton van) a Twitteren közzétett üzenetében alapos vizsgálatot ígért a Parlamentben.

Rovatok