Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek azért összehívják a keleti vezetőket

2011. március 22., kedd 11:57

A Gödöllőre tervezett, de meghiúsult Keleti Partnerség csúcs eredeti időpontjában Lengyelországba összehívják kelet-európai államfőket, akik Varsóban találkozhatnak Barack Obamával is. Ez nem EU-rendezvény lesz, más a meghívottak köre is.

Magyarországnak egyeztetési problémák miatt le kellett mondania az EU-elnökség egyik leglátványosabb hazai eseményéről, a Keleti Partnerség május 27-re tervezett, majd 25-re áttolt, végül pedig lefújt gödöllői találkozójáról.

A csúcson az EU kormányfői és az EU-n kívüli hat posztszovjet ország vezetője vett volna részt, és meghívták Hillary Clinton amerikai külügyminisztert is, aki a csúcs lemondásáig még nem válaszolt, hogy jön-e. A csúcsot ősszel, Lengyelországban tartják meg.

Viszont az eredeti időpontban, vagyis május 27-én is szerveződik Lengyelországban egy csúcstalálkozója az EU keleti tagállamainak, és meghívnak néhány olyan vezetőt is, akik a Keleti Partnerségben is érdekeltek. Ráadásképpen ott lesz a megbeszélésen Barack Obama amerikai elnök is.

A két rendezvény ugyan nem helyettesíti egymást, hiszen a Keleti Partnerség csúcs megtartását az őszre továbbra is tervezik Lengyelországban, erről éppen a múlt héten egyeztetett Herman Van Rompuy tanácsi elnök a lengyel miniszterelnökkel.

A májusi találkozó nem EU-szerveződés lesz, oda a nyugati EU-tagok nem is kaptak meghívót (elsősorban az ő egyéb elfoglaltágaik miatt hiúsult meg a gödöllői találkozó, hiszen azokban a napokban G8 és OECD-csúcs is lesz). Nem lesz ott a Keleti Partnerség összes érintettje sem. A magyar külügyből származó információink szerint egyáltalán nem világos még, hogy hány európai vezető lesz ott a találkozón.

Fontos különbség még, hogy a lengyelek nem kormányfőket, hanem államfőket hívtak össze májusra, Magyarországot például Schmitt Pál képviselheti majd. Ez rangjában szintén komoly esemény, ám erősebb a protokolljellege mint amikor a kormányok vezetői találkoznak.

Barack Obama részvétele teszi igazán jelentőssé a májusi eseményt. Az amerikai elnök már tavaly megígért egy lengyelországi látogatást, a repülőgépbalesetben elhunyt Lech Kaczinsky államfő temetésére ment volna. Az izlandi vulkán hamufelhője miatt viszont Obama otthon maradt, azóta van napirenden a pótlás. Ennek időpontját Obama chilei látogatásakor, kedden jelentették be.

Obama azon a héten Európában lesz, egyrészt megy a gödöllői csúcsnak is betevő franciaországi G8 találkozóra, másrészt Írországban és Nagy-Britanniában is hivatalos látogatást tesz.

Rovatok