Index Vakbarát Hírportál

Hét évet kapott a volt izraeli államfő

2011. március 22., kedd 09:29

Nemi erőszak és más szexuális bűntények miatt hét év letöltendő börtönre ítélték kedden Móse Kacav volt izraeli államfőt.

Kacavot a bíróság egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt tavaly decemberben nyilvánította bűnösnek, a büntetési tételről azonban csak most döntöttek.

A botrány 2006 júliusában tört ki. Előbb Kacav azt állította, hogy egy volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni. A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony, aki a kilencvenes években a titkárnője volt, nemi erőszak elkövetése miatt feljelentette Kacavot, aki ellen más sértettek is hasonló panaszt emeltek.

Kacav, miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztségéről.

Kacav vádalkut kötött az ügyészséggel, ami ellen jogvédő csoportok tiltakoztak. Ezt a legfelsőbb bíróság 2008 februárjában jóváhagyta, azonban a volt államfő a felháborodás hatására - és ügyvédei tanácsára - elállt a vádalkutól. "Ez súlyos hiba volt", mondta a bíró a döntés felolvasásakor.

Az iráni születésű Kacav családjával 1951-ben vándorolt Izraelbe. Huszonnégy éves korában ő volt az ország legfiatalabb polgármestere. A törvényhozás 2000-ben nagy meglepetésre őt választotta államfőnek a veterán politikus Simon Peresszel szemben. Posztjáról két héttel elnöki mandátumának lejárta előtt kényszerült lemondani. Peresz ezt követően lett államfő.

Rovatok