Index Vakbarát Hírportál

Válik a guatemalai elnök, hogy a feleség jelölhesse magát utódnak

2011. március 22., kedd 06:46

Közös megegyezéssel válókeresetet adott be a guatemalai elnöki házaspár, hogy a feleség indulhasson a szeptemberi elnökválasztáson.

Álvaro Colom államfő és felesége, Sandra Torres de Colom március 11-én indította el a   válóperes eljárást, három nappal azután, hogy az asszony bejelentette, indulni kíván az államfői tisztségért.

A Latin-Amerika politikai történelmében példátlan döntésről szóló hírt megerősítette hétfőn a legfelső bíróság szóvivője, aki közölte azt is, hogy az ügyben eljáró bíró egy hónapon belül meghozza a döntést.

A guatemalai alkotmány tiltja, hogy az elnökválasztáson jelöltként indulhassanak az államfő vérrokonai negyedíziglen, a nem vérségi köteléken alapuló rokonsági viszonyban lévőknek pedig másodfokig. A feleség az utóbbi kategóriába tartozik, mégpedig első fokon.

Álvaro Colom és Sandra Torres de Colom hat és fél év együttélés után tizenegy évvel ezelőtt kötött házasságot. Az elnök pártjának, a Remény Nemzeti Egységének egyik névtelenül nyilatkozó vezetője azt mondta: a válásról szóló döntés "nehéz, de szükséges" volt, hogy a first lady indulhasson az elnökválasztáson.

A jobboldali ellenzék fő jelöltje, Otto Pérez Molina "reménytelen lépésnek" és "csalásnak" nyilvánította a válókeresetet.

Sandra Torres de Colom néhány napja még nem válaszolt az újságírók faggatózására a válásról keringő híresztelések ügyében, férje, az államfő pedig három héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a válás nem szerepel a lehetőségek között, mert azt valamiféle "erkölcstelenségnek" tekinti.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Pérez Molina toronymagasan vezeti az esélyesek listáját 42,9 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen álló Sandra Torres 11,1 százalékot tudhat magáénak.

Rovatok