Index Vakbarát Hírportál

Jemen a polgárháború szélén

2011. március 25., péntek 13:30

Százezres tömeg van az utcán a jemeni fővárosban, a hangulat rendkívül feszült. Az ellenzék visszautasította az elnök ajánlatát, aki az év végén távozott volna a hatalomból, de azt mondják, nincs tárgyalás a halott rezsimmel. Polgárháború is kitörhet.

Beváltotta ígéretét a jemeni ellenzék, az AFP hírügynökség helyszíni riportja szerint pénteken százezres tömeg gyűlt össze az utcán a fővárosban, Szanaában. A hangulat rendkívül feszült, sokan attól tartanak, megismétlődhet a múlt pénteki vérengzés, amikor a biztonsági szolgálat emberei 52 tüntetőt öltek meg. Sőt, ennél még sokkal súlyosabb is lehet a helyzet, a BBC beszámolója szerint rengeteg a fegyveres az utcán, a hadsereg egy része átállt a tüntetőkhöz, más része nem - mindez akár egy polgárháború kezdete is lehet.

A hangulatot feltüzelte az is, hogy Jaszin Noman ellenzéki vezető egyértelműen visszautasította Ali Abdullah Szaleh elnök ajánlatát, aki azzal akarta megbékíteni a tüntetőket, hogy felajánlotta, az év végén távozik a hatalomból, ha addig béke lesz. Szaleh "megbízható kezekbe" akarta átadni a hatalmat. Az ellenzéki vezető üres szavaknak minősítette az ajánlat tartalmát, és bejelenette, semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a "halott rezsimmel".

A tüntetők a parlament feloszlatását, új alkotmányt és a rettegett biztonsági szolgálatok feloszlatását is akarják, temészetesen Szaleh azonnali távozása mellett.

Szaleh elővette a Kadhafitól már ismerős érveket is, csak ő nem az al-Kaidával azonosította a tünetőket, hanem azt mondta, szeparatista szélsőségesek és kábítószerkereskedők állnak mögöttük. A helyzet azért is rendkívül kényes, mert a jemeni kormányzat az Egyesült Államok fontos szövetségese az al-Kaida elleni harcban.

A feszültség egyre nő, az al-Dzsazíra riportja szerint pedig kulcskérdés lehet, hogy a tüntetők eljutnak-e az elnöki palotához.

A tüntetők mögé állt Ali Mohszen, a hadsereg északnyugati divíziójának vezetője, Szaleh féltestvére, akivel kapcsolatban egyelőre nehéz megítélni, valójában hatalomátvételre készül, vagy nincsenek ilyen szándékai. Ő maga azt mondta, csak békét akar és nyugalmat akar az országban, korábban ugyanakkor brutális katonai akcióiról volt híres.

Az amerikai állampolgárokat már figyelmeztették, hagyják el az országot, és maradjanak távolt a tüntetéstől.

A jemeni helyzet hátteréről bővebben itt olvashat.

Rovatok