Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy Doku Umarov meghalt

2011. március 29., kedd 08:52

Orosz lapértesülések szerint Doku Umarov, az észak-kaukázusi szélsőségesek fővezére is életét veszthette az orosz légierő hétfői, példa nélküli ingusföldi légitámadásában. A Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap szerint az orosz hatóságok már ősz óta tudták, hol bujkál a terroristavezér, és a hétfői légitámadás célja alapvetően az ő megsemmisítése volt

Az orosz légierő a hétfői hivatalos magyarázatok szerint a domogyedovói reptér elleni merényletet bosszulta meg a légicsapással amit a terroristák kiképzőbázisára mértek.

A bombatámadás után 16 holttestet találtak az erdőben, azt, hogy Umarov is köztük van-e, csak az azonosítás után tudják kijelenteni.

Doku Umarov az egykori csecsen szeparatisták utolsó ismert vezére, mostanra azonban hatalma meggyengült, egyrészt mert kiszorították őt iszlamista vetélytársai, másrészt mert Ramzan Kadirov csecsen elnök rendszeresen hangoztatja, hogy Csecsenföld "dotációs köztársaság", amely Moszkva támogatása nélkül nem tudna megélni, s ezért a szeparatizmusnak semmi értelme.

Umarovnak számos terrorakcióban része volt, és az utóbbi időben azokban is magára vállalta a felelőséget, amelyekhez valószínűleg nem volt köze. Néhány éve kikiáltotta magát a "Kaukázusi Emirátus" emírjének.

Rovatok