Index Vakbarát Hírportál

Mégsem ölték meg Doku Umarovot

2011. március 29., kedd 17:10

Nem találták meg Doku Umarov csecsen lázadó holttestét az orosz különleges egységek által végrehajtott hétfői akciók után, tudósít a RIA Novosztyi hírügynökség. Kedden Csecsenföldről is érkeztek Umarovot ismerő személyek a helyszínre, de nem tudták azonosítani az észak-kaukázusi szélsőségesek egyik vezérét. A hírügynökségnek nyilatkozó névtelen forrás ugyanakkor jelezte, egyes testrészek esetében genetikai vizsgálatra is sor kerül, amelynek legkorábban egy hét múlva lehet eredménye.

Kedden egyébként a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alelnöke tájékoztatta Dmitrij Medvegyev orosz elnököt az akcióról, amelyet sikeresnek minősítettek. Az erről szóló jelentésekben nem szerepelt Doku Umarov neve.

Orosz lapok reggel még arról írtak, hogy Umarov is életét veszthette az orosz légierő ingusföldi támadásában. A Rosszijszkaja Gazeta szerint az orosz hatóságok  ősz óta tudták, hol bujkál a terroristavezér, és a hétfői különleges akció célja alapvetően az ő megsemmisítése volt.

Az orosz egységek  a hétfői hivatalos magyarázatok szerint a domogyedovói reptér elleni merényletet bosszulta meg a terroristák kiképzőbázisára mért csapással. A bombatámadás után 16 holttestet találtak az erdőben.

Doku Umarov az egykori csecsen szeparatisták utolsó ismert vezére, mostanra azonban hatalma meggyengült. Eyrészt mert kiszorították őt iszlamista vetélytársai, másrészt, mert Ramzan Kadirov csecsen elnök rendszeresen hangoztatja, hogy Csecsenföld "dotációs köztársaság", amely Moszkva támogatása nélkül nem tudna megélni, s ezért a szeparatizmusnak semmi értelme.

Umarovnak számos terrorakcióban része volt, és az utóbbi időben azokban is magára vállalta a felelőséget, amelyekhez valószínűleg nem volt köze. Néhány éve kikiáltotta magát a "Kaukázusi Emirátus" emírjének.

Rovatok