Index Vakbarát Hírportál

150 millió a kráterszélen egyensúlyozó falura

2011. március 31., csütörtök 17:49

A víz- és energiahálózat átépítését és 72 család kitelepítését irányozta elő az ukrán kormány a katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított kárpátaljai Aknaszlatinán - adta hírül csütörtökön a katasztrófavédelmi tárca sajtószolgálata. Szakértők szerint a most elkülönített 149,5 millió hrivnya (csaknem 350 millió forint) 4-5-szörösére volna szükség a nagyközség életének teljes újjászervezéséhez.

A Szlatinai Sóbánya tárnáit egy évtizede kezdte elárasztani a víz, amivel a legnagyobb kapacitású szivattyúk bevetésével sem tudtak megbirkózni a bányászok és a katasztrófa-elhárítók. Ez ahhoz vezetett, hogy egyre több felszínhez közeli tárna omlott be, futballpálya méretű, feneketlennek tűnő krátereket hozva létre a község határában, melyek széle sok esetben a lakóházaktól csupán néhány méternyire húzódik.

A bányában leállították a termelést, és százak váltak munkanélkülivé.
A szakértői becslések szerint az omlásveszély több mint 200 épületet veszélyeztet. Közülük 72 családi ház, egy iskola és egy óvoda közvetlenül a "vörös zónában" található, ahol leginkább fenyeget az a veszély, hogy egyik napról a másikra eltűnhet a föld mélyén. Az ukrán kormány szerdán megbízta az illetékes minisztériumokat és a Kárpátalja megyei önkormányzatot, hogy tíz napon belül készítsék elő legfontosabb teendőkre vonatkozó végrehajtási tervet.

Ide tartozik a veszélyeztetett területen húzódó földgáz-, víz- és elektromos vezetékek, illetve a csatornahálózat áthelyezése, az új iskola és óvoda terveinek elkészítése, valamint a 72 érintett család áttelepítésének megszervezése.

A lakosoknak az elképzelések szerint egy jelenleg félkész állapotban lévő lakótelepi ház befejezésével, illetve az egyik szomszédos faluban biztosítanának új otthonokat. A bányában működő két tüdőszanatórium, valamint magának a sóbányának egy másik helyszínen való újraindítása a jelenlegi elképzelések szerint újabb százmilliókba kerül majd, amire egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges állami fedezet.

Rovatok