Index Vakbarát Hírportál

Dezertált Elefántcsontpart tábornoka

2011. március 31., csütörtök 18:32

Dezertált és politikai menedéket kért a Dél-afrikai Köztársaságtól az elefántcsontparti hadsereg vezérkari főnöke, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat fogadott el Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök ellen, a megválasztott és nemzetközileg elismert elnök erői pedig megkezdték Abidjan bekerítését.

Philippe Mangou vezérkari főnök és családja az éjszaka érkezett a dél-afrikai nagykövet rezidenciájára. Ügyében konzultációk folynak a nyugat-afrikai térség vezetőivel és az Afrikai Unióval.

A megválasztott elnök, Alassane Ouattara fegyveresei hétfőn indítottak offenzívát a hatalomátadás kikényszerítésére. Csütörtökön megközelítették Abidjant, az ország legfontosabb városát, ahol még Gbagbo az úr, aki választási csalásra hivatkozva nem akarja átadni a mandátumát.

Ouattara egy rádiós és televíziós nyilatkozatban felszólította a még ellenálló katonákat, hogy csatlakozzanak hozzá. "Felszólítom önöket, hogy szolgálják a hazájukat... itt az ideje, hogy csatlakozzanak testvéreikhez a Köztársasági Erők soraiban" - mondta, hozzátéve, hogy csapatai már Abidjan kapujában állnak.

Egy helyszíni tudósítás szerint csütörtök délután már tényleg hallatszott a nehézfegyverek döreje Abidjannál, egy nagyon fontos csendőrségi tábornál, amely az elnöki palotának is helyet adó városrész felé vezető útvonalat ellenőrzi. Időről időre automata fegyverek is eldördülnek - jelentette egy francia tudósító.

Ouattara csapatai előzőleg elfoglalták a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedro kikötővárost, ahol 400 ezer tonna kakaóbab vár elszállításra. "Bevettük San Pedro kikötőjét. Gbagbo csapatai elhagyták a várost. Most mi irányítunk" - jelentette be Ouattara katonai szóvivője. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa, a kakaóbab-kivitel fele San Pedro kikötőjéből indul útjára.

Az ENSZ szerint már legalább 472 áldozata van a november óta tartó hatalmi harcnak, és több százezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét a konfliktus miatt. A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet csütörtökön kiadott jelentése szerint Gbagbo katonái 37 nyugat-afrikai bevándorlót mészároltak le egy támadásban az ország nyugati részén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szavazott meg büntetőintézkedéseket, egyebek között utazási tilalommal és vagyonuk zárolásával sújtva a volt államfőt, annak családját és több támogatóját. A négy hónapja kezdődött politikai válság megoldása érdekében a BT - a Franciaország és Nigéria által közösen előterjesztett tervezetet elfogadva - az elnöki ambícióiról való lemondásra szólította fel Gbagbót és arra, hogy "ismerje el Alassane Ouattara elnökké választását", győzelmét a december megtartott második választási fordulóban.

A rendőrök is magukra hagyták Gbagbót

Magára hagyták a leváltott, de hatalmához ragaszkodó volt elnököt a rendőrök és a csendőrök - jelentette be az országban működő békefenntartók parancsnoka.

A kéksisakos ENSZ-misszió tudomása szerint Laurent Gbagbo már csak az elnöki palota védelmét szolgáló különleges alakulatoknak parancsol. Megszűnt a megválasztott elnök főhadiszállása, a Hotel Golf körüli blokád is Abidjanban - mondta el a France Info rádiónak Choi Young-jin.

Nyugati katonai források szerint francia alakulatok foglaltak el állásokat Abidjan déli részén. Franciaország 900 fős egységet állomásoztat az országban. Az elfoglalt városrészben európaiak, főként franciák élnek, akiket fosztogatás veszélye fenyeget.

Rovatok