Index Vakbarát Hírportál

Vasmarokkal fogják a líbiai tisztviselőket

2011. április 1., péntek 02:59 | aznap frissítve

Keleten visszaszorultak a felkelők csapatai, de csütörtökön ennek ellenére is további repedések jelentek meg Kadhafi rezsimében, meg nem erősített hírek szerint egyre több magas rangú tisztviselő hagyná ott a líbiai vezetőt. A szerdán Londonba érkezett Musza Kusza líbiai külügyminiszter lemondása után Ali Abdel-Szalam el-Treki, volt külügyminiszter és a felkelés kezdetén ENSZ-nagykövetnek kinevezett diplomata Egyiptomba szökött.

Tripoliban napközben már olyan hírek terjedtek, hogy a törvényhozás vezetői és maga a miniszterelnök is elhagyta az országot, ezeket azonban azóta sem erősítették meg. Kadhafi ugyanakkor láthatóan nem kockáztatott, Ibrahim Dabasi, a felkelők mellett álló líbiai ENSZ-nagykövet-helyettes szerint a legfontosabb tisztviselők fegyveres őröket kaptak maguk mellé.

A dezertálások híre ugyan reményt adhat nekik, ennek ellenére a Brega és Adzsdabíja közé visszaszorult felkelőknek egyelőre még valahogyan meg kellene állítaniuk Kadhafi csapatainak előrenyomulását. Miközben már olyan hírek terjednek, hogy a kormányerők körbeaknázták Adzsdabíját, a Bengázi előtti utolsó bástyát, a felkelők azt állítják, hogy két napja elmaradoznak a koalíciós erők bombázásai a város környékén.

Mike Mullen admirális, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke azt mondta, hogy az elmúlt napokban az időjárás is akadályozta a koalíciós légicsapásokat. Szerinte Kadhafi csapatai részben azért tudtak újabb offenzívát indítani és kelet felé kergetni a szervezetlen felkelőket, mert a koalíciós erők az időjárás miatt nem tudták megfelelően azonosítani a célpontokat, jelentősen csökkent a hatékonyságuk.

Ha ez valóban így történt, akkor a felkelők még reménykedhetnek abban, hogy a koalíciós gépek a következő napokban fokozni tudják támadásaikat, és ezzel legalábbis megállítják Kadhafi csapatainak előrenyomulását. Az már az elmúlt napokban kiderült, hogy önmagukban a felkelők nem sokra mennek Kadhafi erői ellen, de ezt az is jól mutatja, hogy Mike Mullen szerint a kormányerők még tízszer erősebbek a kormányellenes csapatoknál.

Mullen úgy vélte, hogy Kadhafi haderejének 20-25 százaléka semmisült meg a nemzetközi katonai akcióban, amelyet csütörtök reggeltől hivatalosan is a NATO vezet. A szervezet komolyabb szerepvállalásával párhuzamosan a hadművelet neve is megváltozott, most már Egyesült Védelmezőnek hívják. Kicsit a kulisszák mögé mutat, hogy egyes források szerint az Egyesült Államok légierejének napi négymillió dollárba (kb. 750 millió forint) kerül a líbiai akció.

Az elmúlt napok leginkább Líbiáról szóltak, pénteken azonban megint előtérbe kerülhet Jemen és Szíria is, egy héttel ezelőtt mindkét országban sokan meghaltak az utcára vonuló tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban.

A kuvaiti emír csütörtökön elfogadta kormánya lemondását. A kabinet távozása senkit sem ért váratlanul, mivel a vezetés így akarta elkerülni három miniszter parlamenti meghallgatását.

Rovatok