Index Vakbarát Hírportál

Újra az exelnök kezén az állami televízió

2011. április 2., szombat 19:09

Visszavették az állami televízió épületét szombatra Elefántcsontpart gazdasági központjában Laurent Gbagbónak, a hatalomhoz veresége ellenére ragaszkodó előző elnöknek a hívei, és tv-adásban szólították fel a biztonsági erők tagjait, hogy verjék vissza a lázadók támadását.

A jelek szerint Abidjan központjában ellenállásba ütközött az a lázadó offenzíva, amelyet a héten indítottak a tavalyi elnökválasztás nemzetközileg is elismert győztesének, Alassane Ouattarának az erői, hogy eltávolítsák posztjáról Laurent Gbagbót.

A volt elnök katonai szóvivője, Alphonse Guano alezredes azt állította reggeli televíziós üzenetében, hogy Gbago változatlanul abidjani rezidenciáján tartózkodik, s az épületet nem érte közvetlen támadás.

Alain Juppé francia külügyminiszter ugyanakkor úgy vélekedett szombaton, hogy Laurent Gbagbo "az utolsó napjait tölti az államfői poszton", miután Ouattara erői szinte már az egész országot az ellenőrzésük alá vonták.

"Csökönyössége mostanra bűnös vétséggé vált, távoznia kell" - mondta Juppé. Ouattara erői az elmúlt öt nap alatt átvették az ellenőrzést az ország területének közel 80 százaléka felett, majd Abidjanba is behatoltak, ahol körbevették az elnöki rezidenciát és a palotát is magába foglaló kerületet.

Szombatra virradó éjjel azonban elcsitult a lövöldözés a környéken, ami arra utal, hogy a lázadók fegyveres csoportjait visszaszorították az elnöki rezidencia és a palota közeléből. Egy Ouattara erőihez tartozó fegyveres ugyanakkor azt mondta, hogy csupán erősítésre várnak.

Gbagbo Európában tartózkodó tanácsadója, Toussaint Alain Párizsban azt állította, hogy a hatalmához ragaszkodó Gbagbo jelenleg is a rezidenciáján tartózkodik. "Éppen úgy, ahogy Sarkozy az Elysée-palotában, vagy Obama a Fehér Házban" - hangoztatta a tanácsadó a francia és az amerikai elnökkel példálózva.

Gbagbo tényleges hollétét nem lehetett megerősíteni szombaton, miután egyik közeli tanácsadója sem reagált a telefonhívásokra. A lövöldözések ugyanakkor helyi lakosok szerint délelőtt újrakezdődtek Abidjanban.

Rovatok