Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat mosott az amerikai óriásbank

2011. április 3., vasárnap 17:28

378 milliárd dollárnyi drogpénzt moshattak tisztára a Wachovia bankon keresztül. Az eset csak a jéghegy csúcsa. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint sok pénzintézet csak a bűnözésből származó bevételek révén kerülhette el a csődöt.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankja is érintett a mexikói drogkartellek pénzének tisztára mosásában, írja a Guardian. Egy 2006-ban Mexikóban lefoglalt drogszállító repülőgépben talált papírok alapján indult nyomozás a Wachovia ellen. A rendőrség a Mexikóból indított dollármilliók útját követve jutott el a bankhoz. Az átutalásokat a lap szerint szerint valutaváltó fiókokon keresztül indították.

Nem figyeltek eléggé

A Wachoviát a pénzmosás elleni szabályok nem megfelelő alkalmazása miatt kezdték vizsgálni. A nyomozásnak súlyt adott, hogy az átutalások 2004-ben indultak, akkor, amikor a brutális leszámolásokhoz vezető bandaháborúk kezdődtek Mexikóban.

Bár a bank ellen később eljárás is indult, személyi felelősöket nem neveztek meg. A Wachoviát 110 millió dollárnyi büntetés megfizetésére kötelezték, mert tranzakcióival segítette a drogbevételek tisztára mosását. Fizetniük kellett még 50 milliót, mert nem vizsgálták, mihez használják fel azt a pénzt, amiből egyébként végül 22 tonna kokaint vásároltak.

A bank nem alkalmazott pénzmosás elleni vizsgálatot akkor, amikor különböző amerikai számlákra utaltak Mexikóból 378,4 milliárd dollárt. Ez az összeg egyenértékű Mexikó éves bevételének harmadával. A pénzeket mexikói valutaváltó irodák utalták az Egyesült Államokba, ezekkel állt kapcsolatban a bank.

A kiszabptt büntetések egyébként nem teszik ki a bank 2009-es profitjának két százalékát.

Biankó csekk a drogbáróknak

"Azzal, hogy a Wachovia nem vette figyelembe a banki szabályokat, biankó csekket állított ki a a nemzetközi kokainkartelleknek" – nyilatkozta a Guradiannek Jeffrey Sloman ügyész.

A lap hozzáteszi: a pénzpiaci válság csúcspontján, 2008-ban az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának vezetője, Antonio Maria Costa már figyelmeztetett: bizonyítékai vannak, hogy a drogügyletekből és egyéb bűnözésből  származó bevételek jelentik a csődközelbe került bankok egyetlen bevételi forrását. "A bankközi kölcsönök olyan pénzeket mozgatnak, amelyeknek közük van a drogügyletekhez. Vannak jelek, amelyek szerint egyes bankokat ilyen pénzek mentettek meg" – jelentette ki.

A 2008-as válság során a Wachoviát megvásárolta a Wells Fargo, köszönhetően annak, hogy 2,5 milliárd dolláros segélyt kaptak az amerikai államtól. A vizsgálatok szerint a Wells Fargo nem követett el hibát. Arra jutottak, hogy mivel az USA harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Mexikó, érthetően nem találták gyanúsnak az onnan származó pénzeket.

Rovatok