Index Vakbarát Hírportál

Újabb áldozatok Afganisztánban a Korán-égetés miatt

2011. április 3., vasárnap 11:30

Újabb erőszakos tüntetések robbantak ki vasárnap a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, illetve a keleten fekvő Dzsalálábádban az egyesült államokbeli Korán-égetés miatt; helyi illetékesek szerint a rendbontásokban egy ember meghalt, és 16-an megsebesültek.

Az újabb tüntetések Kandahár tartomány azonos nevű székvárosában és két másik településén voltak. Egy névtelenül nyilatkozó illetékes egy halottról számolt be. Egy orvos azt mondta, hogy kórházába 16 sebesültet szállítottak, kövek okozta zúzódásokkal és lőtt sebekkel. Ketten közülük rendőrök, és két sebesültnek válságos az állapota - tette hozzá.

A kelet-afganisztáni Dzsalálábád városában is utcára vonult mintegy kétezer ember, tiltakozva a Korán-égetés ellen. A tüntetés békés volt, de szemtanúk szerint a tiltakozók három órán át lezárva tartottak egy főutat a városban, Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, és távozásra szólították fel az amerikai csapatokat.

Kandahárban immár harmadik napja tartanak az erőszakos tiltakozások. Szombaton legkevesebb kilenc ember meghalt, több mint 80 pedig megsebesült, miután zavargásba torkollott egy tüntetés. Előző nap afgán tüntetők megrohanták az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, s legalább 12 embert megöltek, köztük hét ENSZ-alkalmazottat.

A zavargásokat Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor tette váltotta ki. Jones tavaly a nemzetközi tiltakozás hatására elállt a Korán égetésétől, de az idén március 20-án hívei előtt mégis tűzbe vetette a muzulmánok szent könyvének egy példányát.

Rovatok