Index Vakbarát Hírportál

Megtisztítják Velencét az óriásplakátoktól

2011. április 4., hétfő 16:14

A Szent Márk tér és a Grand Canal épületeit eddig hatalmas, színes molinók borították. A kulturális miniszter azonban enged a nemzetközi nyomásnak, és leszedetné azokat.

A Velence legszebb házait beborító óriási hirdetések eltávolításáról beszélt Olaszország új kulturális minisztere. Giancarlo Galan a La Nuova Venezia című lapban úgy nyilatkozott, a Szent Márk tér és a Grand Canal óriásposztereinek menniük kell.

A turisták nem szembesülhetnek ilyen borzasztó látvánnyal, és a hirdetőknek is rá kell jönniük, hogy ez a megjelenés számukra rossz reklám.

Velence jó néhány épületét borítják ugyanis olyan hirdetések, amelyek gyakran a teljes homlokzatot elfedik. Közismert a Szent Márk tér egyik házának, vagy a Sóhajok hídja előtti csatornának a reklámfelületté alakulása. Mindkét műemléket a földszinttől tetőig szíjon hozza nes molinó borítja.

A hirdetések egyébként azért kerülhetnek a frekventált helyekre, hogy ezek bevételéből fedezzék a rekonstrukciójukat. A miniszter szerint azonban meg kell találni a módját annak, hogy más forrásokból finanszírozzák a felújításokat.

A bejelentésnek minden bizonnyal köze van ahhoz a brit kampányhoz, amely tavaly októberben indult., Akkor a kultúra és a közélet neves szereplői tettek közzé nyilatkozatot a velencei állapotok ellen. Az áláírók közt volt többek közt Norman Foster építész, Glenn Lowry a Museum of Modern Art vezetője, Neil MacGregor a British Museumból, Mikhail Pjotrovszki az Ermitázs igazgatója, továbbá nagy bostoni, stockholmi és drezdai múzeumok vezetői.

Rovatok