Index Vakbarát Hírportál

Újra vérbe fojtották a taizzi tüntetést

2011. április 4., hétfő 13:51

Tizenhét tüntető meghalt, és több tucatnyian megsebesültek a biztonsági erők golyóitól a jemeni Taizz városában, Szanaa fővárostól délre. A demonstráció több ezer résztvevője Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelte, amikor a biztonsági erők rájuk lőttek, közölte egy kórházi forrás.

Egy másik kórházi forrás szerint több száz sérültje van az összecsapásoknak, a többségük könnygázt lélegzett be. Szerinte harmincan sérültek meg golyóktól, közülük tizenhat ember válságos állapotban van.

A tiltakozókat kezelő körzeti kórház orvosa szerint a katonák és a biztonsági erők tagjai továbbra is lőnek a tüntetőkre. Tüntetők szerint az első áldozatok a fegyveres erők golyóitól haltak meg. A demonstrálók ezután támadást intéztek a tartományi kormányzó székháza ellen, behatoltak az épület udvarára, de ott fegyveresek kezdtek lőni rájuk, némelyikük a tetőről.

A Szanaatól kétszáz kilométerre délre fekvő Taizzban - mint több más városban - február közepe óta rendszeresen tüntetnek, és követelik a harminckét éve hatalmon lévő elnök lemondását. Szombaton az ország tizenkilenc tartománya közül tizenötben voltak tiltakozó megmozdulások, amelyek néhol rendbontásba és a rendőrséggel való összetűzésbe torkollottak.

Hudaida kikötővárosban szemtanúk szerint civil ruhás fegyveresek nyitottak tüzet tüntetőkre. Ottani kórházi források szerint mintegy kétszázan fuldokoltak a nagy mennyiségben bevetett könnygáztól.

Rovatok