Index Vakbarát Hírportál

13 + 1 meghökkentő tény a Kadhafiakról

2011. április 5., kedd 12:53

Moammer Kadhafi a diktátorok bizarr csoportjához tartozik: ha egy film hőse lenne, nagyon vicces paródiája is lehetne a kattant zsarnokoknak. Azonban nagyon is valódi, 42 éve uralkodik Líbiában, és sok vér tapad a kezéhez. A gyerekeivel is sok furcsa dolog történt már. Összefoglalónkban néhány elképesztő mozzanatot emelünk ki a klán történetéből.

Kadhafi karrierjét egyszer már komolyan részleteztük, most ő és családja bizarr történeteire koncentrálunk. 13 + 1 címszóval tesszük ezt meg.

AIDS

Kadhafi elnök meggyőződése, hogy csak homoszexuálisok lehetnek AIDS-esek. 2003-ban, az Afrikai Unió csúcstalálkozóján azt mondta a HIV-ről a többi afrikai ország vezetőjének, hogy „ez egy békés, nem agresszív vírus”, majd hozzátette, „ha hetero vagy, akkor egyáltalán nem kell tartanod az AIDS-től”.

Az Afrikában különösen sok szenvedést okozó AIDS egy ennél durvább Kadhafi-botránnyal is összefügg. 1999-ben a líbiai hatóságok letartóztattak öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost, akiket azzal vádoltak, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal 400 líbiai gyereket egy bengázi klinikán. 2006-ban halálra ítélték őket. A külvilág végig koncepciós pernek tartotta az egész eljárást, a vádlottak mindvégig kitartottak ártatlanságuk mellett. 2007-ben végül francia és EU-s közbenjárásra – valószínűleg gazdasági előnyökért cserébe – Líbia hazaengedte a nyolc éve raboskodó egészségügyi dolgozókat. Az ápolónők otthon elmondták, a börtönben brutálisan kínozták őket.

Ajésa

Kadhafi nyolc gyermeke közül az egyetlen lány. Jogász, tagja volt a Szaddám Huszeint védő ügyvédi csapatnak. Múlt szerdán kiment a frontra, hogy személyes varázsával lelkesítse édesapja katonáit.

Ápolónők

Kadhafinak különleges viszonya van az ápolónőkkel, az AIDS-botrányon túl is. Jelenlegi második felesége, Szofia Farkas (akinek magyar volt az egyik nagyapja) is ápolónő volt. De az elmúlt években volt még egy fontos ápolónő az életében, az ukrán Galina Kolotnyicska. A most negyvenéves szőke hölgy nélkül Kadhafi nem utazott soha sehova, legalábbis erről írt egyik 2009-es jelentésében a tripoli USA-nagykövet – a Wikileaks kiszivárogtatása szerint.

Amikor Kadhafi az ENSZ-közgyűlésére, New Yorkba igyekezett, az ukrán ápolónőnek nem szereztek időben amerikai vízumot. Aztán a líbiai diplomácia észbe kapott, de Kadhafi már Portugáliában volt, mire a vízum elkészült. Ezért gyorsan különgépet küldtek Galina után Tripoliba, hogy csatlakozhasson a vezetőhöz.

A követi jelentés sejteti, de nem állítja biztosan, hogy az ukrán nő és az ezredes között romantikus kapcsolat lehetett.

Film

2007-ben Kadhafi írt egy forgatókönyvet, ami Líbia 1911-es olasz megszállásáról szól. Felkértek a címszerepekre egy csomó hollywoodi sztárt, de aztán a szuperprodukcióból nem lett semmi. Kadhafi egyik fia viszont komolyan beszállt a filmiparba, Szaadi százmillió dollárt fektetett a családi vagyonból egy hollywoodi cégbe.

Forradalmi Nővérek

Hivatalosan így hívják Kadhafi különleges különítményét, az állítólag csak szüzekből álló női testőrséget. A csoport a 80-as években alakult, amikor Kadhafi lemondott minden hivatalos tisztségéről, és attól kezdve csak A Nagy Szeptember Elsejei, a Szocialista Líbiai Népi Forradalom, Arab Dzsamahirija, Testvéri Vezetője és Irányítója címet viselte. Vagy valami ilyesmit.

Egyes információk szerint a testőrnők nem csupán hóbortból kellettek Kadhafinak, hanem azért is, mert abban bízott, a potenciális merénylők – különösen, ha muzulmánok – kevésbé mernek kezet emelni nőkre. Utoljára tavaly Rómában mutatkozott fegyveres lányokkal.

Hannibal

A nagy pun hadvezérről kapta a nevét Kadhafi ötödik fia. Hanniballal már sokszor meggyűlt a bajuk az európai rendőrségeknek. 2001-ben három olasz rendőrre támadt egy tűzoltókészülékkel. 2004-ben forgalommal szemben 140-nel hajtott át a piroson Párizs jellegzetes sugárútján, a Champs-Élysées-en. Betépve. Ezért is előállították. 2005-ben modell barátnője jelentette fel szintén Párizsban, mert megverte őt. Ezért négy hónap felfüggesztettet kapott.

2008-ban egy genfi szállodából vitték el két napra a rendőrök, miután bántalmazta az alkalmazottakat. 2009-ben londoni hotelszobáját szállták meg, mert kiabálás hallatszott. Ugyanazzal a nővel találták, aki korábban feljelentette (eddigre a felesége volt), és a hölgynek be volt törve az orra. Ekkor a nő nem tett feljelentést, hanem közölte, hogy elesett.

Királyok királya

2008. augusztus 29-én Kadhafi összehívott Bengáziba 200 afrikai törzsfőnököt és más nemzetségi vezetőt, hogy Afrika királyainak királyává válasszák. A vendégsereg ezt volt szíves megtenni. Koronázást is tartottak a következő februárban Etiópia fővárosában, ahol az Afrikai Unió soros elnökségét vette át egyébként.

A királyok királya címet először az asszír uralkodók használták, mintegy 1200 évvel Krisztus előtt.

Kadhafi ezt a címét annyira komolyan vette, hogy amikor 2009. március 30-án, az Arab Liga katari csúcsán belé akarták fojtani a szót, mert kritizálta a szaúdi királyt, akkor így vágott vissza: „Én egy nemzetközi vezető vagyok, az arab uralkodók feje, az afrikai királyok királya és minden muzulmán imámja”.

Maorik

Kadhafi elképesztően sok gerilla-, felkelő- és terroristacsoportot támogatott szerte a világon. A libériai halálosztagok kiképzésétől a 70-es évek szélsőbalos japán terrorcsoportjának finanszírozásáig sok feladatot vállalt ezen a területen. Egyik legbizarrabb ötlete talán az volt, hogy fellázítja az új-zélandi bennszülötteket, a maorikat és az ausztrál őslakosokat a fehér betelepülők ellen. Az ezzel kapcsolatos szervezkedése nem járt sikerrel, de az óceániai Vanuatu kormányával erős szövetséget kötött a 80-as években. Főleg azért, hogy bosszantsa az ausztrál kormányt.

Plasztikai sebészet

Idén, a háború hatására mondták el brazil plasztikai sebészek, hogy még 1995-ben zsírleszívást és hajbeültetést végeztek el Kadhafin, illetve injekciókkal tüntették el arcáról a ráncokat.

Repülés

Kadhafi utál repülni, és különösen fél, ha tenger felett kell ezt tennie. Éppen ezért távoli kontinensekre csak úgy utazik, hogy egy éjszakát megszáll útközben.

Átvitt értelemben is foglalkoztatja a repülés. A mostani polgárháború elején azt mondta egyik beszédében, hogy az ellene fordulóknak idegen ügynökök hallucinogén drogokat adtak be.

Sátor

Kadhafi külföldön szereti felállítani a luxussátrát, jelezve, hogy ő igazi sivatagi róka. Elvitte 2009-ben New Yorkba is, de ott a kiszemelt helyszín tulajdonosa, Donald Trump milliárdos lebontatta az építményt. 2010-ben Rómában viszont felállíthatta, állítólag arany trónszék is volt benne.

Kadhafi jellemzően nem a sátorban alszik, amikor külföldre látogat, hanem szállodában. A látványos építményben inkább a vendégeit fogadja, a feltűnés vagy finomabban kifejezve a reprezentáció szempontjából fontos neki a mobil hajlék. Viszont a szállodák esetében is van egy kikötése: az első emeletnél magasabban nem hajlandó aludni, és 35 lépcsőfoknál többet sosem hajlandó megmászni.

Szaadi

Kadhafi hét fia közül ő a harmadik legidősebb. Szaadi nagyon szereti a focit, ezért a tripoli focicsapat és a líbiai válogatott kapitánya is lehetett egykoron, később meg az ország labdarúgó-szövetségének az elnöke. Légióskodhatott Olaszországban is, ahol három első osztályú csapatban (Perugia, Udinese, Sampdoria) is megfordult, igaz, nem sokat játszott.

A Perugiaval egyszer lépett pályára, de utána lebukott a doppingteszten, és egy időre eltiltották. Az Udinesében nem kapott lehetőséget, a Sampdoriában a bajnokság utolsó meccsén tíz percre beállhatott.

Csapattársai szerették, mert magángépén rendszeresen elvitte őket Párizsba bulizni a kedvenc klubjába, este mentek, reggel jöttek, másnap az edzésen beteget jelentettek.

Szaadit tavaly 392 ezer euróra büntette egy olasz bíróság, mert elfelejtette kifizetni egy 2007-es szállodai számláját. A számla tetemes lehetett, mert kíséretével együtt egy hónapig üdült ott.

Szaif

Kadhafi második legidősebb fia sokáig mérsékelt figurának tűnt, például a civil szervezetek fontosságáról írta a szakdolgozatát Londonban. A mostani háborúban már tévébeszédben fenyegette a felkelőket.

Ide most mégis 37. szülinapja miatt került. Azt ugyanis Montenegróban ünnepelte, ahol kibérelt egy elegáns szállodát, és a világ számos milliárdosát is meghívta, akik el is mentek az eseményre. A 2007-es buliban ott volt többek között Peter Munk, a magyar származású kanadai aranymogul (aki a Demján Sándor-féle Trigránitban is tulajdonos), ott volt Albert monacói herceg, Lakshmi Mittal indiai acélmágnás, Oleg Gyeripaszka, Oroszország egyik legvagyonosabb embere, és Nathaniel Rotschild is. A nagymenők megjelenése jelzi, attól, hogy Kadhafiék, nem teljesen normálisak, országuk olajvagyona miatt még érdekesek lehetnek a sok pénzben gondolkodó embereknek.

Vakáció '73

1973-ban elmaradt a nyári szünet a líbiai iskolákban. Az időt arra kellett inkább használni, hogy minden tanuló elsajátíthassa Kadhafi gondolatait, amelyek alapját képezték két évvel később megjelenő Zöld Könyvének. Utóbbit már beillesztették a rendes tananyagba, nem kellett miatta rendkívüli tanítást elrendelni.

Rovatok