Index Vakbarát Hírportál

Tóásó Elődöt elszállítják La Pazból

2011. április 5., kedd 10:45

Április 11-én kezdődik a Rózsa Flores-ügy tárgyalása Bolíviában. A terrorizmussal és fegyveres lázadással vádolt Tóásó Előd ügyét nem a fővárosban, hanem attól 400 kilométerre, Cochabamba egyik bíróságán tárgyalják.

Tóásó Előd testvére az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta: aggódik testvére biztonságáért. A bolíviai hatóságok eddig ragaszkodtak ahhoz, hogy La Pazban történjen minden, most azonban még egy törvénymódosítást is megszavaztak azért, hogy ne a fővárosban kezdjék a pert, olvasható a hirado.hu-n.

Az indoklásban a fogvatartottak egészségi állapotára és nemzetbiztonsági okokra hivatkoznak. Tóásó Edit azt is elmondta: semmilyen információjuk nincs a másik börtönről, ahova testvérét átszállítják, és valószínűleg nem csak a tárgyalás idejére, hanem véglegesen ott fogják majd fogva tartani Elődöt.

A család aggódik, mert egyáltalán nem érzik biztosítottnak, hogy Tóásó biztonságos körülmények között megérkezhet az új intézménybe, mivel az is felmerült, hogy az út közben életükre törnek, mert Bolíviában bármi előfordulhat. A magyar Külügyminisztérium megpróbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy Tóásó átszállítását ellenőrizzék, és egy diplomata ma érkezik La Pazba.

Tóásó Edit azt is elmondta, hogy Bolíviában egy magyar nő élelmezi Elődöt, mivel ott a börtönökben nem etetik a rabokat és az orvosi ellátást sem kapnak.

Tóásót azzal vádolják, hogy a bolíviai-horvát-magyar állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport tagjaként 38 másik társával együtt részt vett az Evo Morales bolíviai elnök elleni állítólagos összeesküvésben és  terrorcselekmények előkészítésében. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

Rózsa Florest és két társát, az erdélyi származású Magyarosi Árpádot és az ír állampolgárságú Michael Dwyert 2009 áprilisában kommandósok lőtték le Santa Cruz egyik szállodájában. Az akciót csak Tóásó és a bolíviai-horvát Mario Tadic élte túl. Őket őrizetbe vették, és azóta előzetes letartóztatásban ülnek Bolíviában.

Rovatok