Index Vakbarát Hírportál

Vérbe fojtottak egy tüntetést Deraában

2011. április 10., vasárnap 10:50 | aznap frissítve

Tüzet nyitottak a tüntetőkre a szíriai biztonsági erők vasárnap, az ország északnyugati részén fekvő Bánjászban. A tömegből többen meghaltak vagy megsebesültek, közölték szemtanúk.

Egy helyi aktivista, Mazen Darvis arról számolt be, hogy a
hadsereg korábban lezárta a kulcsfontosságú szíriai kikötővárost, és a
jelek szerint hozzákezdett a tüntetőkkel való leszámoláshoz.

A hatóságok megszüntették a telefon- és internetösszeköttetést, és felfüggesztették az áramszolgáltatást. Legalább négy páncélos foglalt el hadállást a városban, valószínűleg azért, hogy megvédje a kőolaj-finomítót.

A város közelében közben rajtaütöttek egy katonai járőrön. Egy tiszt meghalt, egy másik megsebesült a rajtaütésben, amelyet egy fegyveres csoport hajtott végre.

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint az incidens a Latakia és Tartúsz közötti országúton történt, ahol a fegyveres csoport az úttól keletre, fák és épületek között rejtőzött el.

A tömegbe lőnek

Tegnap a dél-szíriai Deraa városában lőttek tüntetőkre a rendvédelmi erők, akkor huszonhat ember halt meg.

"A rendőrség és a biztonsági erők tagjai éles lőszert használva oszlattak fel egy békés tüntetést szombaton Deraában, aminek következtében huszonhatan meghaltak" a szíriai rezsim elleni mozgalom erősségének számító városban.

Két másik embert a középnyugat-szíriai Homsz kormányzóságban lőttek agyon a rendvédelmi erők.

Szombaton több ezren vettek részt a fővárostól 100 kilométerre délre fekvő, 85 ezer lakosú Deraában a pénteki megmozdulás során meghalt áldozatok temetésén. A pénteki hírek még tizenhat halottról és több tucat sebesültről számoltak be. A dél-szíriai Deraában szemtanúk szerint a biztonsági erők éles lőszerrel tüzeltek a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma ellen tüntetőkre.

Rovatok