Index Vakbarát Hírportál

Mától tilos burkában utcára menni Franciaországban

2011. április 11., hétfő 11:59

A rendőrök az őrsre kísérhetik azokat az asszonyokat, akik burkát vagy nikábot viselnek az utcán, mivel hétfőtől életbe lépett az arcot is fedő ruhadarabok tiltása Franciaországban. Többen ennek ellenére is nikábban mentek utcára hétfőn, egyelőre nem léptek fel ellenük. Egy muszlim üzletember kifizetné a büntetéseket.

Hétfőn életbe lépett Franciaországban a még 2010 nyarán megszavazott törvény, amely a nyilvános helyeken megtiltja az arcot is elfedő öltözékek, így két hagyományos muszlim öltözet, a burka és a nikáb viselését.

Ha valaki megszegi a törvényt, akkor akár 150 eurós (kb 40 ezer forint)  büntetést is kiszabhatnak. Emellett az állampolgárság megszerzéséhez szükséges tanfolyamhoz hasonló felvilágosítókurzust is előírhatnak neki.

Ennél komolyabb büntetést kapnak azok a férfiak, akik női családtagjukat a tiltott ruhadarab viselésére kötelezik. Őket a 30 ezer eurós (közel 8 millió forint) pénzbüntetés mellett egy év börtönre is ítélhetik. A törvény hátteréről bővebben>>>

Ha a rendőrök mégis nikábban vagy burkában sétáló asszonyt látnak, akkor megállíthatják az utcán, az irányelvek szerint ugyanakkor nem kötelezhetik arra, hogy fedje fel arcát. Ehhez előbb egy rendőrőrsre kell kísérniük, ahol már elvégezhetik az azonosítást.

A BBC és az Independent is megszólaltatott olyan Franciaországban élő muszlim asszonyokat, akik előre bejelentették, hogy nem változtatnak eddigi öltözködésükön, és hétfőn is nikábban mentek ki az utcára. Avignonban egy asszony nikábban szállt fel egy vonatra, a rendőrök nem léptek közbe. Mint mondta, ha igazoltatnák, akkor gond nélkül megmutatja a papírjait.

Megosztó döntés

A francia kormányzat azzal érvelt, hogy az arc eltakarása problémás a társadalmi együttélés szempontjából. A tiltás támogatói a szekuláris Franciaország értékeivel érveltek, a női egyenjogúságra hivatkoztak, a nikábot és burkát pedig biztonsági szempontból is aggályosnak tartják több közintézménynél.

Az új törvény ugyanakkor sok muszlimot feldühített, szerintük alapvető szabadságjogok sérülnek. Rasíd Nekkaz üzletember például bejelentette, hogy alapot hoz létre, amelyből aztán a törvényt megszegő asszonyok kifizethetik büntetésüket.

Mások csak túlzott állami beavatkozásnak tartják az intézkedést, főleg, mivel a Franciaországban élő több mint ötmillió muszlim közül a becslések szerint csak kétezren viselhették a törvényben kifogásolt ruhákat, közülük is a többség a szemet szabadon hagyó nikábot. Kérdéses, hogy aki ragaszkodik a viselethez és a törvényt is be akarja tartani, az ezek után mit csináljon. Kénytelen lesz otthon maradni.

A kritikusok már a törvény tavaly nyári megszavazásakor is úgy vélték, hogy a kérdés részben Nicolas Sarkozy köztársasági elnök népszerűségének csökkenése miatt született. Sarkozy a líbiai háborúban is hasonló okokból szaladhatott előre - először a francia vadászgépek bombázták Kadhafi erőit -, így egy évvel a 2012-es elnökválasztás előtt több vitatott lépés is alapvetően befolyásolhatja a francia elnök jövőjét.

Franciaország az első európai ország, ahol hasonló korlátozás életbe lépett, ugyanakkor több másik államban is vitát váltott ki a hasonló ruhadarabok esetleges betiltása.

Rovatok