Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus a vád Tóásó homályos ügyében

2011. április 11., hétfő 14:05

La Paztól 400 kilométerre kezdődik a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd pere. Egy videófelvétel és egy WikiLeaks-dokumentum szerint könnyen lehet, hogy a bolíviai kormány van az ügy hátterében. Tóásó eddigi ügyvédje valószínűleg nem tudja tovább ellátni a képviseletét.

Hétfőn keződik a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd pere Bolíviában. Tóásót 2009 tavaszán fogták el abban az akcióban, amelyben a bolíviai kommandósok agyonlőtték Rózsa-Flores Eduardót,  Magyarósi Árpádot és az ír Michael Dwyert egy Santa Cruz-i szállodában. Az akciót Tóásó és a bolíviai-horvát Mario Tadic élték túl, ők ekkor kerültek előzetes letartóztatásba. A vád szerint egy olyan csoport tagjai voltak, amely Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merényletet.

Az ügyben számos homályos pont van. Ezek közül talán a legfontosabb egy videófelvétel anyaga, melyen az látható, hogy a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas 31500 dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a terhelő vallomást.

Ezzel összhangban áll a WikiLeaks által tavaly decemberben nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai távirat, mely szerint az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetsége olyan információt kapott egy szavahihető helyi forrástól, hogy a Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták, vagyis a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

A hivatalos bolíviai álláspont szerint ugyanakkor a csoport tagjait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségének konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Morales elnököt több más vezetővel együtt, és elszakítsák az országrészt. Az ügyben összesen 39 ember ellen emeltek vádat, ebből 15-en külföldre menekültek.

Rózsa-Flores saját bevallása szerint azért ment Bolíviába, hogy segítsen Santa Cruzon. Rózsa-Flores a Kepes Andrásnak adott interjúban (amely Bolíviába való indulása előtt készült) azt mondta, Santa Cruzból kérték fel, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását. Ehhez toborzott embereket a Székely Légióból is, ennek volt tagja többek között Tóásó Előd.

A tárgyalást nem La Pazban, hanem onnan 400 kilométerre, Cochambabában tartják.

Eddigi ügyvédje valószínüleg nem tudja majd ellátni Tóásó képviseletét, és a tiszteletbeli konzul sem utazik a helyszínre. Tóásó testvére, Edit nehéz körülményekről számolt be. Eszerint a bolíviai börtönökben nincs ennivaló és orvosi ellátás, eddig egy helyi asszony támogatta testvérét, azt azonban nem tudnja, mi lesz az új helyszínen.

Rovatok