Index Vakbarát Hírportál

Párizsi bevásárlóközpontban büntettek először a fátyol miatt

2011. április 12., kedd 18:25

Egy párizsi külváros egyik bevásárlóközpontjában büntettek meg először egy nőt azért a rendőrök, mert az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket viselt, jelentették be rendőrségi források. A fiatal nőt hétfő délután büntették meg 150 euróra a főváros közeli Mureaux-ban. A rendőri fellépés során nem történt incidens.

A Le Parisien című napilap pedig arról számolt be honlapján, hogy kedd délelőtt szintén egy Párizs közeli külvárosban, Saint-Denis-ben, a polgármesteri hivatal előtt egy lefátyolozott nőt megállítottak a rendőrök, és miután az igazoltatás során a nő nem volt hajlandó az arcát felfedni, a rendőrök bekísérték az őrszobára. Ott azonban büntetést nem kellett fizetnie, a rendőrök felvilágosították a hétfőn életbe lépett új szabályozásról, majd egy egyszerű figyelmeztetés után elengedték.

Franciaországban hétfőn lépett életbe az a tavaly októberben elfogadott törvény, amely alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot vagy burkát viselnek nyilvános helyen, azaz az utcán, a tereken, a pályaudvarokon, a repülőtereken, az üzletekben vagy a hivatalokban. A nikábon csak a szemek számára van egy keskeny rés, a tetőtől talpig a testet eltakaró burkát viselő nő pedig egy hálószerű szöveten látja a környezetét.

A törvény megszegőit akár 150 eurós pénzbírságra büntethetik. Azok pedig, akik nőket köteleznek a fátyolviselésre, ennél sokkal szigorúbb - akár szabadságvesztéssel is járó - büntetésre számíthatnak.

A rendőri szakszervezetek előzetesen nehezen betarthatónak ítélték az új szabályozást, és ezért szerintük a kollégáik nem is nagyon fogják azt alkalmazni. Egy belügyminisztériumi körlevél szerint a rendőrök nem vehetik le a fátyolt a muzulmán nőkről, hanem meg kell őket győzniük arról, maguk vegyék le a burkát vagy a nikábot. Claude Guéant belügyminiszter elismerte, hogy a törvény gyakorlati alkalmazása nehéz lesz, de arról biztosította a közvéleményt, hogy "a rendőrség és a csendőrség feladata az, hogy alkalmazza a törvényt, és alkalmazni is fogja".

Az Európában legnagyobbnak számító, 5-6 milliós franciaországi muzulmán közösség tagjai közül a belügyminisztérium adatai szerint mintegy kétezer nő takarja el az arcát vallási okokból.

A francia muzulmán vezetők egyébként úgy tartják, hogy az arc eltakarását nem írja elő az iszlám vallás, és a nikáb vagy a burka viselésére csak a szélsőségesek kötelezik a nőket. A baloldali ellenzékhez hasonlóan korábban ők is azért tiltakoztak a tiltás hatósági bevezetése ellen, mert úgy vélték, hogy Nicolas Sarkozy államfő a jövő évi elnökválasztási kampány miatt vezette be a törvényt.

Rovatok