Index Vakbarát Hírportál

Pedofíliáért tiltották el a belga püspököt

2011. április 12., kedd 18:35

Brugge (Bruges) volt püspöke, Roger Vangheluwe éveken át szexuálisan zaklatta egy unokaöccsét. A Vatikán most megbünteti a tavaly lemondott püspököt. A Szentszék kedden közölte, Vangheluwe nem tölthet be nyilvános papi szerepet.

A Vatikán közleménye szerint a püspöknek pszichológiai kezelésen kell átesnie, majd ezután további szankciókra számíthat.

Ez az első eset, hogy a Vatikán alkalmazza a katolikus egyházi személyek által elkövetett szexuális bűntettekre tavaly kidolgozott új eljárási szabályt. Ennek értelmében az egyházközség többek közt kivizsgálhatja és megbüntetheti a püspököket, érsekeket, akik szexuális bűntényt követnek el kiskorúakkal szemben, és végső büntetésként akár kitaszíthatják a papi rendből is.

Vangheluwe volt az első belga püspök, aki önnön bűne miatt mondott le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó egyházmegyében tisztségviselők visszaéléseket követtek el.

Az ügyészségről kiszivárgott hírek szerint a volt püspököt nem vonhatják felelősségre a polgári bíróság előtt, mert bűnei már elévültek.

A Vatikán keddi közleménye egyúttal korrigálja a belga püspöki kar hétvégi nyilatkozatát, amely szerint a volt püspök csupán lelki és pszichológiai kezelésre távozott külföldre, és nem tett említést az ügy folytatásáról.

Rovatok