Index Vakbarát Hírportál

Performansszal tiltakoztak a Tóásó-ügy vádlottai

2011. április 14., csütörtök 21:56 | aznap frissítve

A bolíviai ügyészség megkezdte csütörtökön a bizonyítékok felsorakoztatását az úgynevezett terroristacsoport ügyében, amelynek Tóásó Előd személyében magyar vádlottja is van.

A vád olyannyira titkosként kezeli ezeket a bizonyítékokat, hogy a bemutatásuk idején a sajtó képviselőit még a bíróság épületébe sem engedték be, mondta el Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként van jelen az eljáráson.

A gyanúsítottak hozzátartozói előzőleg megpróbáltak a tudósítók segítségére sietni azzal, hogy átadták a nekik járó helyeket, azaz kivonultak a teremből, ahová a bíró éppen helyhiány miatt nem engedte be a sajtót. Ez az érv így alaptalanná vált, de a bíró az ügyészség kérésének helyt adva hajthatatlan maradt.

A bizonyítékokról korábban az ügy vizsgálatát vezető Marcelo Soza ügyész azt mondta, hogy olyan veszélyes eszközökről van szó, hogy némelyiket meg is kellett semmisíteni.

A meghallgatás egy későbbi szakaszában, amikor a bizonyítékokat már kivitték, végre bejuthattak az újságírók is a terem végébe. Ekkor a vádlottak egymás között összebeszélve tiltakoztak: mindannyian "Igazságot és Szabadságot" feliratú pólót rántottak magukra, a szájukat pedig valamivel leragasztották, és egyszerre fordultak a fotósok felé. A meghallgatást egyébként felgyorsították, hogy behozzák a korábbi napok késéseit, és ezért még ebédszünetet sem tartottak.

Az egyes vádlottak ügyvédjei a hozzátartozók beleegyezésével csütörtökön megállapodtak, hogy az addig követett egyéni próbálkozások helyett minden tárgyalási nap estéjén egyeztetik a taktikájukat.

Az eljárásban több tucat személyt, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolják.

Rovatok