Index Vakbarát Hírportál

Újabb rejtélyes haláleset egy bahreini börtönben

2011. április 14., csütörtök 06:18

Zúzódásokkal a testén halt meg egy letartóztatott ellenzéki Bahreinban. A hivatalos álláspont szerint veseelégtelenség okozta halálát. Az Egyesült Államokat aggasztják a gyakori börtönhalálok, nyilt vizsgálatot követelnek.

Újabb síita ellenzéki, a tüntetések kezdete óta már a negyedig vesztette életét rejtélyes körülmények között a rendőrség őrizetében. Az áldozat családtagjai szerint testét zúzódások borították, szerintük megkínozták hozzátartozójukat. A hivatalos álláspont szerint a beteg veseelégtelenség miatt vesztette életét.

Bahreinban a hetek óta tartó ellenzéki tiltakozások során eddig legalább harminc embert öltek meg a rendfenntartók, több százat pedig letartóztattak.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok tud a fogoly haláláról, és aggódik az őrizetben tartott személyek halálról érkező hírek miatt. "Nyomatékosan felszólítjuk a bahreini kormányt, hogy szavatolja minden őrizetbe vett személy biztonságát" - mondta újságíróknak Washingtonban.

Az amerikaiak szerint a bahreini kormánynak garantálnia kell a tisztességes igazságügyi eljárásokat, összhangban a bahreini és a nemzetközi előírásokkal, illetve teljes körű és nyílt vizsgálatot kell lefolytatnia a halálesetek ügyében. Az Egyesült Államok az emberi jogok helyzetéről készített legutolsó éves jelentésében Líbiát, Bahreint és Szíriát nevezte meg a térség országai közül olyanoknak, ahol "különösen súlyos sérelem" érte az emberi jogokat 2010-ben.

Rovatok