Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai szenátus visszavonatná a Goldstone-jelentést az ENSZ-szel

2011. április 15., péntek 10:40

Az Izrael 2009 eleji gázai beavatkozását bíráló Goldstone-jelentés visszavonását követeli az ENSZ Emberi Jogi Tanácsától az Egyesült Államok szenátusa. Határozatuk szerint a jelentés szerzője, Richard Goldstone visszavonta jelentése legfőbb állításait, ezért kérték a tanácsot, hogy a jövőben "ne bírálja alaptalanul Izraelt.

Richard Goldstone dél-afrikai bírónak az ENSZ felkérésére készült jelentését 2009 szeptemberében tették közzé. Izrael követelte annak visszavonását, miután a szerző egy lapban kijelentette: egy helyütt tévesen állította, hogy a zsidó állam szándékosan vett célba civileket a gázai offenzíva idején.

Goldstone április elején azt írta a The Washington Post című amerikai újságban, hogy jelentése ma "más dokumentum" lenne. Dicsérte Izraelt, amiért több tucatnyi vizsgálatot folytatott le a feltételezett törvénysértések ügyében, ugyanakkor leszögezte, hogy nem akarja érvényteleníttetni a jelentést.

A bíró szerint a jelentés megjelenése után napvilágra került értesülés nyomán felmerült, hogy egy esetben módosítani kellene az Izrael szándékosságára való megállapítást, és a belső vizsgálatok során napvilágra kerülő esetleges további információk további mérlegelésekhez vezethetnek, de "jelenleg nincs ok a jelentés bármely részének újbóli vizsgálatára".

Rovatok