Index Vakbarát Hírportál

Az FBI lecsapott az online pókerre

2011. április 15., péntek 23:06 | aznap frissítve

Az FBI letiltotta a három legnagyobb amerikai pókeroldalt, több munkatársat csalással, pénzmosással és illegális szerencsejáték szervezésével vádolnak. Az Egyesült Államokban 2006 óta tilos az online szerencsejáték, de az oldalak eddig megkerülték a szabályozást.

Az FBI eljárást indított a három legnagyobb online pókeroldal alapítói ellen, írja a Los Angeles Times. A PokerStars, a Full Tilt Poker és az Absolute Poker tizenegy alkalmazottját gyanúsítják az Egyesült Államokban csalással, pénzmosással és illegális szerencsejáték szervezésével.

Két vezetőt helyi idő szerint péntek reggel vettek őrizetbe Utahban és Nevadában, a szövetségi ügynökök pedig keresik a többieket is.

Az ügyészek bezáratnák az oldalakat, azok üzemeltetőit börtönbe küldenék, emellett pedig hárommilliárd dollárt követelnének vissza a cégektől, írja a Los Angeles Times.

Bár a Póker Akadémia szerint egyre több információ látott napvilágot arról, hogy az Egyesült Államokban az online szerencsejátékkal foglalkozó cégek hamarosan legálisan, szabályozott törvényi keretek között működhetnek majd a közeljövőben, úgy tűnik az FBI nem huny szemet az eddig illegális keretek között működő cégek fölött.

Az Absolute Poker oldala már nem elérhető, a helyén egy figyelmeztető üzenet látható, amely szerint az FBI bezárta az oldalt, a termek ellen eljárás indult a szövetségi törvények megsértése miatt, a tulajdonosokat pedig 250 ezer dollárig terjedő bírsággal és akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatják. Várhatóan ez a sors vár a másik két honlapra is.

A Póker Akadémia szerint maguk az oldalak egyre több felhasználónak nem elérhetőek, azonban a letöltött pókerkliensek jelenleg is működnek, egyelőre továbbra is lehet játszani rajtuk.

Az online szerencsejáték-ipar beindult az előző évtizedben az Egyesült Államokban, már 15 millió amerikai játszott és fogadott az interneten. 2006-ban a Kongresszus az online szerencsejátékot tiltó törvényt fogadott el, azonban a legnagyobb oldalak megtalálták a módját, hogy például külföldi bankokon keresztül megkerüljék a törvényt. Az ügyészség szerint azonban ettől függetlenül is törvényt sértettek.

A Twitteren már sok amerikai aggódik a profilja miatt. A mostani FBI-akció könnyen az online szerencsejáték végét is jelentheti az Egyesült Államokban.

A Póker Akadémia információ szerint a mostani akció az európai játékosokat várhatóan nem érinti, igen csekély a valószínűsége, hogy az érintett magyar játékosok pénze bent ragadhat a termeknél.

Egyrészt azon játékosok pénze, akik a gyors pénzcserét biztosító speciális online pénztárcákra kértek ki pénzt, percek alatt megkapták a kikért összeget, másrészt pedig hazánk játékosai nem a tiltott amerikai övezet játékosai, hanem az EU pókeresei.

Az ügy további fejleményéről a Póker Akadémia folyamatosan frissülő cikkében olvashatnak.

Rovatok