Index Vakbarát Hírportál

Katonák lövöldöztek Burkina Fasóban

2011. április 15., péntek 09:08

Először az ország elnökének elit gárdája lázadt fel, később azonban már más katonai táborokban is zendülések törtek ki. A lakosság szintén elégedetlen a hirtelen megemelkedett élelmiszerárak miatt.

Lövéseket hallottak tegnap a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou egyik elit laktanyájában, ahol a katonák zavarogtak. Sérültekről nem érkezett jelentés, írja a BBC.

Az elnököt védő elit alakulatok állítólag azért lőttek a levegőbe, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat elmaradt lakhatási támogatásuk miatt. Később több lövést is hallani lehetett, de a történtekre semmilyen hivatalos magyarázatot nem adtak.

"Egy tucatnyi fiatal katona egyszerűen megőrült" - mondta egy, az események idején a laktanyában tartózkodó forrás. A második lövéssorozatról a jelentések ellentmondóak, egyesek szerint azok 3 kilométerre az elnöki palotától, mások szerint egy rádióállomáshoz közel dördültek.

Az ország elnöke, Blaise Compaore egy hónappal korábban már megpróbálta megnyugtatni a katonákat, miután azok több fizetést és jobb körülményeket követeltek maguknak. Az elnök egyébként a zavargás alatt nem tartózkodott rezidenciáján.

Az elnöki gárda éjjel kezdődött zendülése három másik vagadugui kaszárnyára, köztük a főváros legfontosabb katonai táborára is átterjedt péntekre. A lázadás a Guillaume Ouédraogo, a Sangoulé Lamizana, illetve a 11-78-asnak nevezett kaszárnyában is kitört. A katonák üzleteket fosztogatnak: különösen kedvelik az elektornikai árukat kínáló boltokat. Az elnök különleges vezérkari főnökének, Dominique Diendiéré tábornoknak a háza teljesen leégett a zendülésben.

A lakosság sem nyugodt

A nehézségekkel küzdő, 16 milliós Burkina Fasóra nagy hatással voltak a szomszédos Elefántcsontparton kitört zavargások. A Világbank csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az elefántcsontparti konfliktus miatt az élelmiszerszállítmányok a régió többi országában, vagyis Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben is elakadtak, az élelmiszerárak pedig - főként a tejpor, cukor és az olaj - jócskán megemelkedtek.

Az emelkedő élelmiszerárak és az emberi jogok állítólagos megsértése miatt csütörtökön a fővárosban és más városokban is tüntetések voltak, írta az AFP.

Compaore egyébként 1987 óta irányítja az országot, amikor is államcsínnyel átvette az országot. Azóta négy választást nyert meg, a legutóbbit 2010 novemberében.

Rovatok