Index Vakbarát Hírportál

Keveslik a tízszázalékos béremelést Bolíviában

2011. április 15., péntek 06:06

Árulásról beszél a bolíviai baloldal, mert Evo Morales államfő, a latin-amerikai újszocializmus egyik szimbolikus figurája csak tíz százalékos béremelést ajánlott, míg ők 12-15 százalékban reménykedtek. Két héten belül már hét óriástüntetés volt La Pazban, csütörtökön pedig már a vidékre is átterjedt a nyugtalanság. Moralesbe belefolytották a szót, rendőrei könnygázzal oszlattak.

Két hete tartanak a munkásság megmozdulásai az újszocializmus egyik mintaállamában, Bolíviában. A kormány márciusban tíz százalékos béremelést ajánlott, de a tanárok, egészségügyi dolgozók és a bányászok keveslik ezt, két héten belül pénteken már hetedszer tartottak óriástüntetést, megbénítva a főváros, La Paz több kerületét.

La Pazban szerdán este három rendőr megsebesült, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők összecsaptak. A rohamrendőrök azt akarták megakadályozni, hogy a tömeg megközelítse az elnöki rezidenciát.

Csütörtökön már vidéken is tüntettek az elégedetlenkedők. A La Paztól mintegy 1200 kilométerre fekvő Yacuiba városban a tiltakozók belefojtották a szót Moralesbe, aki egy nyilvános ünnepségen elnökölt volna. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, az államfőt pedig ki kellett menekíteni a helyszínről, egy belvárosi térről.

Vilma Plata, a fővárosi pedagógusok szakszervezetének vezetője azt ígérte, hogy addig folytatják a tüntetéseket, amíg "a népet éheztető kormány" nagyobb béremelést nem ad. A legnagyobb bolíviai szakszervezet (COB) és a kormány között tárgyalások folynak, s szakértők szerint végül 12-15 százalékban állapodhatnak meg.

Az egyik legszegényebb latin-amerikai országnak számító Bolíviában milliók kerültek még nehezebb helyzetbe az élelmiszerárak elszabadulása miatt. Ez nagy kihívást jelent a radikális baloldali Moralesnek, akit árulással vádolt meg saját tábora. Az államfő népszerűségi indexe januárban 30 százalékra zuhant, ami a legalacsonyabb érték hivatalba lépése, 2006 óta.

Rovatok