Index Vakbarát Hírportál

Negyven rendőr megsérült az oszlatáskor

2011. április 15., péntek 21:07 | aznap frissítve

Negyven rendőr megsérült, amikor megpróbálták feloszlatni a fundamentalista muszlim szalafista mozgalom tüntetését az észak-jordániai Zarkában. Hat rendőrt késsel sebesítettek meg, állapotuk súlyos.

Pénteken Jordánia más városaiban is tartottak több ezer fős, kormányellenes tüntetéseket a baloldali ellenzéki pártok és a Muzulmán Testvériség felhívására. A reformpárti tüntetések margóján tartott szalafista megmozdulás résztvevőinek fő követelése nem a politikai változás, hanem bebörtönzött társaik szabadon engedése volt.

A demonstrációt azután kezdte feloszlatni a rendőrség, hogy a szélsőségesek az általuk ateistának kikiáltott járókelőkre támadtak. A radikális iszlamisták többek között egyik vezetőjük, Abu Mohammed al-Makdiszi bebörtönzése ellen tiltakoztak. Al-Makdiszit, aki az iraki al-Kaida vezetőjének, Abu Muszab az-Zarkávinak volt a szellemi mentora, azzal vádolják, hogy harcosokat toborzott az afganisztáni tálibok számára.

Az elmúlt hónapban a tüntetők és a kormánypárti erők összecsapásaiban a fővárosban, Ammanban egy ember meghalt, 160-an pedig megsebesültek.

Rovatok