Index Vakbarát Hírportál

Politikai foglyokat engedtek szabadon Marokkóban

2011. április 15., péntek 10:54

Csaknem 190 foglyot, köztük iszlamistákat és nyugat-szaharaiakat  részesített kegyelemben VI. Mohamed marokkói király, hogy lecsillapítsa a politikai reformokat követelő fiatalokat.

Francia nyelvű marokkói lapok pénteki beszámolói szerint a kegyelemben részesültek között van hat mérsékeltnek mondott iszlamista, így egy feloszlatott párt, az al-Badíl al-Hadari vezetője, Musztafa Muataszim is. A hat férfi mindegyikét egy belga-marokkói férfi ügyével összefüggésben ítélték el tavaly.

A szabadultak közt van Abdel-Káder Bellirádzs is, akit annak idején egy szélsőséges hálózat vezetésével vádoltak meg, és Mohamed Fizázi prédikátor is, akit 8 évvel ezelőtt 30 év börtönre ítéltek uszításért. A vád szerint a prédikátor buzdította azt a 12 öngyilkos robbantót, akik előző évben Casablancában 33 embert öltek meg.

Egy casablancai bíróság szintén ideiglenesen szabadon engedett három nyugat-szaharai aktivistát is, akiket 2009-ben tartóztattak le, és az ország belső biztonságának veszélyeztetésével vádolnak.

Az érintetteknek alig több mint fele, 96 ember szabadul azonnal, a többieknek, jobbára köztörvényes elítélteknek a fogva tartását számottevően csökkentik - közölte az észak-afrikai arab ország igazságügy-minisztériumának egy illetékese.

Rovatok